Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 16.07.2015.
04:40
J. Arsenović - Vesti A

"Nikoliću, budi ktitor drvene crkve za žrtve 'Oluje' "

Udruženje Klub svih generacija zamolilo je predsednika Srbije Tomislava Nikolića da bude ktitor male crkve-brvnare na Fruškoj gori. Inicijatorima je stalo da dobiju odgovor što pre, jer planiraju da crkvicu u naselju Banstol na tromeđi tri opštine (Inđija, Irig, Sremski Karlovci) podignu do 4. avgusta, kada će se navršiti 20 godina od progona Srba iz Krajine.

Tanjug
Udruženje Klub svih generacija ima molbu za predsednika Srbije

- Ako nam predsednik ne odgovori pozitivno, obratićemo se vladama u Beogradu i Banjaluci, narodnim poslanicima i našoj dijaspori da pomognu izgradnju. Bilo bi sramota da nismo u stanju da sagradimo brvnaru od 20 kvadrata - kaže predsednik Udruženja Branko Simonović.

Srpska crkva je prva reagovala. Eparhija sremska je na molbu udruženja otkupila 15 ari placa u Banstolu na kojem će uz blagoslov vladike Vasilija biti podignuta crkvica.

- Dok smo čekali proceduru otkupa placa, Vlade Srbije i Republike Srpske odlučile su da 5. avgust ubuduće obeležavaju kao Dan sećanja na prognane i pobijene Srbe u "Oluji". Sve se nekako poklopilo sa simbolikom crkve koja može biti mesto hodočašća ne samo za prognane Srbe - objašnjava Simonović.

Obraćanje predsedniku za donaciju nije bez osnova, s obzirom da je Nikolić već ktitor crkve u Bajčetini, gde ima porodičnu kuću.

U nekadašnjem vikend naselju Banstol, od sadašnjih oko 3.500 stalnih žitelja, već dve decenije 95 odsto stanovnika čine upravo prognanici i deca 'Oluje" i nešto manje sa Kosova. Inicijatori su uvereni da je ovo naselje prava lokacija za bogomolju, svojevrsnu crkvu optužnicu.

- Po uzoru na malu crkvicu pokajnicu koju je knjaz Miloš podigao da bi se iskupio zbog ubistva svog kuma Karađorđa, ovo bi na neki način bila crkva optužnica, s obzirom na veličinu žrtve. Ne smemo zaboraviti da je 'Oluja" proterala više Srba nego što ih je bilo u seobi pod Čarnojevićem - ističe Simonović.

Hodočašće za proterane

Crkvica bi nosila ime Marije Magdalene, u narodu poznate kao Blage Marije. Imala bi svega 20-ak kvadrata i s obzirom da već postoji projekat ovakve brvnare, njeno postavljene ne bi dugo trajalo. Ni trošak ne bi bio velik - oko 5.000 evra.

Inicijatori planiraju i da se pored crkvice napravi i kino sala i nekoliko brvnara gde bi deca iz dijaspore, potomci prognanih Srba, mogla da dolaze kao svojevrsno hodočašće, i gde bi im se prikazivao dokumentarni film o "Oluji".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.07.2015. 08:49
Neprimerenije mesto nije moglo da se izabere. Makar da naprave napokon nešto u gotskom stilu, a ne da opet natakare onu ružnu okruglu vizantijsku. Vojvodina već pomalo liči na neku čudnu mešavinu Kosova i Like, a bila je to lepa zemlja nekada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online