Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.06.2015.
16:28
Vestionline A

'Ajmo, Srbi, da se skupe pare d'odu popovi na Sejšele!

Srpska pravoslavna crkva je poslala popove da se ovog leta gospodnjeg 2015. nađu na usluzi srpskim turistima u Grčkoj. Predlažemo da se odmah počne ili sa skupljanjem priloga u narodu ili sa povećavanjem cena u "nepostojećim" crkvenim cenovnicima za vršenje svekolikih službi, a u svrhu slanja popova na Sejšele, kako bi se takođe našli na usluzi srpskim turistima, ali, još i značajnije - kako bi na ovom, od Srbije dalekom mestu, širili Hristovu reč među bezbožnicima (jer je u Grčkoj ne mogu širiti više - među braćom pravoslavcima smo).

Reuters
Da li će popovi da nose težak krst kao teret na duši, ili kao potrepštinu za plažu?

Dole Vučić, dole Vlada! A dole i narod...

Kada bismo bili zlonamerni, mogli bismo reći da SPC radi direktno protiv glavnog turističkog agenta Srbije, Aleksandra Vučića, koji je, sticajem okolnosti i premijer Srbije, a koji svim srcem radi za svoj narod - sledstveno tome, SPC radi i protiv svog stada, svojih ovaca - koje, mi ovce, plaćaju i troškove održavanja Vlade i troškove održavanja SPC-a. Ali, pošto nismo zlonamerni, reći ćemo samo ua - Vlada! (a, mislili ste da ćemo reći Vučić, a, a?).

Kako se putuje na more - peške ili avionom?

Na ovom mestu valja postaviti i pitanje da li će popovi SPC, poneko sa ženom i detetom, putovati u skladu sa zavetom skromnosti (ne daj, bože, da pomenemo zavet siromaštva i monahe)? Naime, nije navedeno kako će naši popovi stići u Grčku. Dakle, da li će da putuju peške ili na biciklu na primer, jer bejaše primera u Srba da je katkad pokoji od nas tako stigao i do Svete Gore, ili će pak, da bi se što pre našli na usluzi bogobojažljivim turistima, ipak koristiti neko brže prevozno sredstvo - autobus, ili avion možda? Kada se malo razmisli, ako su u avionu bliži bogu, onda neka bude avion...

Ko je od vas bio na bogosluženju u Grčkoj?

Kažu popovi da mnogi Srbi, dok su na odmoru u Grčkoj, idu na bogosluženje - ovom prilikom vas molimo da se javite ako ste ikada pročitali ili vam je neko pričao da zna nekog ko je od rođenja Isusa Hrista do danas, dok je bio na odmoru u zemlji Helena, s namerom otišao na bogosluženje (a da nije pop koga je SPC poslala u Grčku, ili pop SPC koji je sam nekako skupio za letovanje). Znači, ne u obilazak crkvi kao turističkih atrakcija, nego da se prisustvuje liturgiji... Da vidimo koji je to promil u odnosu na milione noćenja koja su srpski turisti ostvarili u Grčkoj (i kamo sreće da je neki promil).

Sećate li se, braćo popovi, Gojka Stojčevića?

Bila jednom jedna ljudina na visokom crkvenom položaju... Gojko Stojčević. I svi su ga voleli... Šetao je taj čovek ulicama Beograda, krpio svoje cipele, sve sam popravljao, sam kuvao - bio skroman i jednostavan. Jedared je tako, kad je ispred Patrijaršije video "besne" automobile svešteničke, to prokomentarisao na njemu svojstven način: "Šta bi tek vozili da se nisu zavetovali na skromnost?" Ah da, Gojko Stojčević, to bejaše patrijarh Pavle...

E pa sada se može postaviti i pitanje - gde bi sadašnji popovi letovali... uh, pardon, pardon, gde bi služili srpskim turistima da se nisu zavetovali na skromnost? Pretpostavka - na Sejšelima (ili nekom drugom mestu koje vi predložite), i u skladu s tim akcija - pošaljimo ubogo sveštenstvo da nam činodejstvuje u tom delu sveta!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online