Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.11.2018.
18:55
J. Arsenović - Vesti A

Slamka spasa u borbi protiv raskola

Krajem prošle nedelje mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sastao se u Istanbulu sa patrijarhom Vartolomejom, kada je poglavaru Vaseljenske patrijaršije preneo stav Srpske pravoslavne crkve da se što pre sazove Svepravoslavni sabor koji bi se bavio nerešenim pitanjima unutar pravoslavlja.

V. Sekulić
Mitropolit Amfilohije

Pre svih, Sabor bi trebalo da reši urgentni problem nastao odlukom Vartolomeja da ukrajinskoj crkvi da autokefalnost. Da li će do tog Sabora doći teško je proceniti, kaže sagovornik "Vesti", verski analitičar Draško Đenović:

- S obzirom na poremećene odnose ruske crkve i vaseljenskog patrijarha pitanje je da li je Moskovska patrijaršija uopšte spremna da sedne za istim stolom sa Vartolomejom, koji je odlukom da ukrajinskoj crkvi dodelio autokefalnost sam sebe izolovao i stavio u pat poziciju.

U slučaju da bude sazvan Svepravoslavni sabor, teorijski je moguće da se glasanjem poništi sporna odluka patrijarha Vartolomeja.

- Sabor bi mogao i da, uslovno rečeno, patrijarha Vartolomeja penzioniše. Jer vaseljenski patrijarh je sebe doveo u priličnu izolaciju. Lako se može desiti da mu manastiri na Atosu, koji su u njegovoj jurisdikciji, otkažu poslušnost i da se priklone ruskoj crkvi. U tom slučaju, vaseljenski patrijarh ostaje samo ime na papiru, iako je formalno prvi među jednakima patrijarsima u pravoslavnom svetu - objašnjava Đenović.

Sazivanje Sabora svih pomesnih pravoslavnih crkava zahteva i vreme. Sabor na Kritu pripreman je 55 godina, ali i pored toga, četiri crkve su ga bojkotovale. Među njima je bila i Ruska, najuticajnija i najmnogoljudnija. I kada se 2016. godine desio Krit, kao prvi vaseljenski sabora posle 12 vekova, srpska crkva je bila u nezahvalnoj poziciji - da li da se prikloni ruskom bojkotu ili da se odazove pozivu Carigrada. Na kraju je delegacija SPC otputovala na grčko ostrvo, ali sa takođe diplomatskom misijom koju i sada pokušava da sprovede, u nastojanju da se spreči raskol unutar pravoslavlja.

Vartolomej usporava

Draško Đenović kaže da, koliko on zna, tomos o autokefalnosti još nije izdat. Tomos je crkveni akt koji izdaje carigradski patrijarh i patrijaršija, a kojim se drugoj crkvi priznaje status nezavisne ili autonomne crkve. Po pravilu se to čini tek nakon saglasnosti majke crkve, ali je ovoga puta izostala saglasnost Moskovske patrijaršije:

- Kao da je Vartolomej sada usporio sa primenom kada je video reakciju pravoslavnog sveta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online