Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 23.06.2015.
09:49
Tanjug A

"Lekovito je govoriti o fašizaciji sa Hrvatima"

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je u utorak da je za odnose Srbije i Hrvatske lekovito govoriti o fašizaciji političkog života.

Tanjug
Ogroman pritisak na Srbiju: Aleksandar Vulin

- Lekovito je za odnose Srbije i Hrvatske govoriti o fašizaciji političkog života, lekovito je govoriti da se na stadionu pojavio kukasti krst i da čitav stadion viče - za dom spremni. Mislim da je to pomoć prijateljima u Hrvatskoj kada im kažemo da smo spremni da se zajedno borimo protiv fašizacije - rekao je Vulin za RTS.

On je dodao da nije nekulturno govoriti istinu, ali da je nekulturno i nedomaćinski kada se na ulazu u Jadovno, jednu od najstrašnijih jama u istoriji civilizacije, okupi "više stotina povampirenih ustaša koje smatraju da jama nije bila dovoljno puna".

Upitan za njegovu izjavu o Alojziju Stepincu, Vulin je rekao da je on samo postavio pitanje - da li je moguće da neko ko je bio zvanični vrhovni vikar, vojni sveštenik, komandant vojnih sveštenika, može da bude svetac.

- Samo se onda pitam šta je sa dušama koje su pobili isti ti. Probajte da zamislite da bilo koji svetski zvaničnik ode u Mauthauzen ili bilo koji drugi koncentracioni logor Nemačke, položi venac na spomenik pobijenim ljudima, a onda sa njihovog groba ode do groba komandanta logora i položi isti taj venac. Ne bi išlo - rekao je Vulin.

Park mira

Upitan šta je u interesu Srba kada je u pitanju Park mira, Vulin je rekao da je to da se sačuva bezbednost i mogućnost komunikacije.

- Nije u pitanju da li će tu biti dve ili tri žardinjere, već kakvo će biti kretanje i kakva će biti kontrola tog kretanja. I sada se prešački most može preći, a na još dva mosta može automobiliom i kamionom. I sada postoji sloboda kretanja, a kako će se kontrolisati to treba da se reši, da se ne desi da idioti izađu sa noževima i izbodu dete.

Premijer ne reaguje dobro na pritiske

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nije čovek koji dobro reaguje na pritiske i koji popušta i uradiće samo ono što je u interesu srpskog naroda, rekao je Aleksandar Vulin.

Vulin je za RTS uoči razgovora u Briselu rekao da je pritisak ogroman, ali da će Vučić uraditi samo ono što je u interesu srpskog naroda.

- A nama jeste u interesu da rešimo probleme na Kosovu i Metohiji, zato smo potpisali Briselski sporazum, ali i Priština ima određene obaveze, kao što je Zajednica sprskih opština - rekao je Vulin.

On je dodao da ga nije iznenadila ponuda Prištine da ZSO funkcioniše kao nevladina organizacija, navodeći da Priština uvek pokušava da smanji naš pregovarački kapacitet i da uvek izlazi sa neprihvatljivim ponudama.

Slučaj Orić

Upitan za izručenje Nasera Orića, Vulin je rekao da ga Srbija ne bi tražila da ne misli da ima dokaza i da ne misli da pravda treba da bude ista za sve žrtve.

- Čitav region treba da sledi primer našeg premijera. Kada bi svaki od vođa svih naroda koji žive na prostoru bivše SFRJ i koji su učestvovali u sukobima bar jednom otišao na pomen drugom narodu i poklonili se nevinim žrtvama eto nama mira - kazao je Vulin.

Na pitanje da li će premijer Aleksandar Vučić otići u Srebrenicu, Vulin je istakao da to ne zavisi od njega, te da je on pokazao volju i spremnost da tamo ode.

- Da li će Bošnjaci to razumeti, nadam se i verujem da hoće, kao što mislim da čitav region to treba da uradi. Nemojte da mirite mrtve, mrtvi su rekli sve o sebi, nama treba mir za žive - poručio je Vulin.

Loše čuvana granica sa makedonske strane

Vulin je rekao i da je granica sa makedonske strane veoma loše čuvana, a da Srbija radi najviše što može kako bi bio sprečen ulazak migranata na njenu teritoriju.

Vulin, koji vodi Radnu grupu za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova u Srbiji, rekao je da je MUP svakako najznačajniji u tom procesu i da ulaže najveće napore kako bi bio sprečen ulazak migranata.

- Poslednji dogovor je da policije Mađarske, Austrije i Srbije patroliraju na granici Srbije i Makedonije. Bojim se da makedonske kolege nemaju kapacitet da kontrolišu granicu. Granica je sa njihove strane veoma loše čuvana - rekao je Vulin.

Dodao je da je Žandarmerija u ponedeljak uveče zaustavila 21 grupu sa blizu 400 ljudi i vratila ih u Makedoniju.

- Već se čuje da je naša granica dobro čuvana i ono što najviše možemo mi to i radimo - poručio je Vulin, dodajući da se sa Mađarskom razgovara kako ne bi došlo po postavljanja zida na granici sa Srbijom, a da će 1. jula biti održana zajednička sednica dve vlade.

- Ne možemo mi da naredimo nekoj zemlji da uradi ovo ili ono, možemo da ih upozorimo na nešto što smatramo problemom. Ta reka migranata koja prolazi kroz Srbiju nije nešto što je Srbija izabrala, a nije ni glavni cilj migranata - naveo je Vulin.

Dodao je da niko u Srbiji od migranata nije ostao gladan, da nijedan od njih nije ostao bez obroka i zdravstvene nege, te da su standardi Srbije u tom pogledu često i viši nego u mnogim zemljama EU.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.06.2015. 18:43
Pa Vulin je samo rekao istinu o Hrvatima-a oni jedva dočekali da to i potvrde.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online