Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 07.06.2015.
20:41
Tanjug A

Mogu i Moskva i Vašington: "SAD ne traži od Srbije da naruši odnose sa Rusijom"

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da je poseta premijera Aleksandra Vučića SAD bila veoma uspešna, kako u političkom, tako i u poslovnom smislu. On je poručio da Vašington ne traži od Beograda da narušava ili nema odnose sa Rusijom.

Tanjug
Srbija je zapadna zemlja sa istočnim korenima, i SAD to poštuje: Majkl Kirbi

Kirbi napominje da jedan od rezultata Vučićeve posete vest da će "Dženeral elektrika" 11. juna imati sastanak sa srpskim kompanijama koje žele da proizvode delove za njih, što je, kako ocenjuje, vrlo brzo.

- Kao što znate, "Dženeral elektrik" proizvodi različite stvari, od medicinske opreme, vetro-turbina, motora za avione i još mnogo toga. Oni traže srpske kompanije koje će proizvoditi određene delove - navodi Kirbi.

Prema njegovim rečima, dugoročnije gledano, može doći do ozbiljnije saradnje sa kompanijom "Friport" koja ulaže u bakar.

- Ove godine, oni će uložiti skoro 19 miliona dolara u istraživanje i razvoj proizvodnje bakra u Srbiji. Ko zna, možda će ove godine napraviti i neki ozbiljniji ugovor sa topionicom u Boru - rekao je Kirbi u intervjuu za RTS.

Američki ambasador napominje da je kompanija NCR već u Srbiji, i da će ove godine zaposliti još nekoliko stotina ljudi.

- U svakom slučaju, postoje neke stvari koje se mogu brzo uraditi i neke za koje će biti potrebno vreme - dodaje Kirbi.

Podrška da, ali ne i bezuslovna

Na pitanje da li je podrška SAD evropskim integracijama Srbije bezuslovna ili se očekuje nešto zauzvrat, Kirbi uzvraća da Vašington ne traži od Beograda da narušava ili nema odnose sa Rusijom.

On smatra da je Srbija okrenuta Zapadu, u smislu gde ljudi pokušavaju da dobiju obrazovanje, gde odlaze da rade i žive.

- U pogledu stila života, Srbija je zapadna zemlja, ali ima svoje istočne i pravoslavne korene, znači nije ili - ili - dodaje Majkl Kirbi.

- Kada je u pitanju američka podrška, odgovor je "da", imate našu političku podršku. Kada me pitate da li je ona bezuslovna, moram da vam kažem, želimo da vas podržimo, ali i vi morate da uradite svoj domaći zadatak - objašnjava Kirbi.

Kirbi zaključuje da to podrazumeva napredak u vladavini prava, u borbi protiv korupcije, nastojanja da se srpsko pravosuđe učini bržim i transparentnijim, kao i rešavanje nekih pitanja sa Kosovom.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.06.2015. 21:06
Кирби даје подршку Србији али да испунимо услове . Да признамо Косово као државу а затим још + 1 000 услова .Запад је реко да је задњи услов Србији да се ухапси Ратко Младић а након тога дошли су још милион услова .Запад жели да Србија нестане са Географске карте . " Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије ".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online