Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 29.05.2015.
16:50
Tanjug A

SPC apeluje: Artemijevci, vratite se na pravi put

Sveti arhijerejski Sabor SPC ekskomunicirao je bivšeg vladiku raško-prizrenskog Artemija i bivšeg igumana manastira Crna Reka Nikolaja. Kako je saopšteno na sajtu SPC, ranije raščinjeni vladika Artemije i iguman Nikolaj su trajno isključeni iz SPC. Sabor je pozvao sve njihove pristalice da se vrate kanonskom poretku Crkve.

A. Čukić
Sabor SPC na prolećnom zasedanju doneo veoma značajne i nimalo lake odluke

Artemije i Nikolaj će od sada moći da koriste samo svoja svetovna imena, Marko Radosavljević, odnosno Negoslav Nikolić. Oni su praktično anatemisani, što je prvi slučaj u istoriji srpske crkve.

Istoričar Aleksandar Raković kaže da je takva odluka SPC bila očekivana s obzirom na to da se bivši episkop Artemije, nažalost, još jednom oglušio o dobronameran poziv za mir i jedinstvo koje mu je uputio srpski patrijarh Irinej.

Raković, inače, smatra da je ovo prolećno zasedanje Sabora bilo značajno jer su donete veoma važne odluke.

Jedna od tih odluka je i razrešenje episkopa kanadskog Georgija i episkopa mileševskog Filareta.

Raković kaže da su arhijereji bili podeljeni oko procedure koja se sprovodi radi razrešenja vladika s dotadašnjih episkopskih katedri.

- Javnost je bila upoznata s ovim dilemama ali ih neki mediji nisu protumačili na pravi način. Nije bilo potrebe da se u javnosti podgreva atmosfera, da se čitavom procesu pridaje negativan predznak. Nasuprot tome, Sveti arhijerejski sabor SPC je u demokratskoj proceduri, glasanjem arhijereja, doneo odluke koje nisu nimalo lake - naveo je on.

Time je, napominje, SPC izričito pokazala da je snažna i čvrsta i da može da se uhvati u koštac s najvećim izazovima.

Dijalog sa Makedonskom crkvom

Kada je reč o odluci Sabora SPC da obnovi dijalog sa nekanonskom Makedonskom pravoslavnom crkvom, ali pod uslovom da ta crkva u raskolu obustavi progon arhiepiskopa Jovana Vraniškovskog, Raković kaže da je taj slučaj inače doveden do apsurda.

- MPC u raskolu je učešćem u tim nemilim događajima previše otežala rešenje važnog crkvenog pitanja u Republici Makedoniji. Uprkos teškim okolnostima, Srpska pravoslavna crkva i Pravoslavna ohridska arhiepiskopija još jednom su pružili ruku Makedonskoj pravoslavnoj crkvi radi pronalaženja rešenja koje bi bilo najpre u korist makedonskih vernika - naveo je on.

Smatra da nema razumnog razloga da MPC u raskolu odbije pruženu ruku SPC i Pravoslavne ohridske arhiepiskopije.

- Nadamo se se da bi u bliskoj budućnosti moglo doći do pomirenja prvo makedonskih jerarhija a samim tim i vraćanja dela makedonskih arhijereja, koji su sada u raskolu, u kanonski poredak Pravoslavne crkve - naveo je Raković.

Time bi se, kaže, potom pružila prilika da se u razumnom roku pokrene kanonska procedura za rešavanje konačnog statusa makedonske pravoslavne jerarhije u odnosu prema SPC i drugim pravoslavnim crkvama. Sabor je prolećno zasedanje započeo 14. maja.

POVEZANE VESTI

Petak 29.05.2015. 17:21
SPC pod direktnom kontrolom americke ambasade
Petak 29.05.2015. 17:11
На жалост, овај екумениста и паписта иринеј, је први погазио канонски поредак СПЦ тиме што је бесправно, и ево после пет година без икаквог доказа, албанско-натовским рукама прогнао вл.Артемија са његове Косовско-Метохијске Епархије, на којој је вл. Артемије био 33године и прошао са својим народом кроз праву голготу, али Светосавско Православље није продао за нато-ватиканску вечеру као што је тзв патријарх са синодом давно учинио...Одрекао се овим врх црквени светосавља и ставио у руке папи и екуменизму, одрекли су се КиМ, толеришу свако могуће безакоње у СПЦ, од чистог лоповлука до новотарења у црквенослужењу, и заиста после ове најновије срамоте не желим да имам ишта заједничко са иринејом и булументом разбојника...и нека знају да је на њихову јерес екуменизма а самим тим и на њих као екуменисте, анатема бачена још почетком осамдесетих од стране Руске Заграничне Цркве, која је у егзилу од комуниста и основана у Карловцима са благословом Патријарха Варнаве, дакле јасно је ко се овде одељује од Христа и Цркве Његове и мења Христа за папу римског-архијеретика.
Petak 29.05.2015. 17:13
Од кад је пут екуменизма, прави пут ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online