Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 21.01.2014.
12:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Srpska crkva sprema čistku

Mada je zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC tek u maju, predsaborsko "zagrevanje" javnosti počelo je, za razliku od prethodnih godina, mnogo ranije. Pored patrijarhove najave novih sankcija u vezi s monahom Artemijem Radosavljevićem, iz crkvenih krugova plasiraju se i spekulacije o navodnom prinudnom penzionisanju mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana Pavlovića i dabrobosanskog Nikolaja Mrđe, te episkopa kanadskog Georgija Đokića i vranjskog Pahomija Gačića.

Spremni za "provetravanje" redova: Sveti arhijerejski Sabor iz juna prošle godine
 

Ne isključuje se mogućnost da se ponovo aktivira i svojevremeno obustavljen zahtev za umirovljenje vladike šabačkog Lavrentija Trifunovića.
 

Kome smeta vladika Georgije

Vladika Georgije 6. maja navršava 65 godina. Možda njegov zvanični zahtev za umirovljenje nije još stigao do Sinoda, koji ga prosleđuje Saboru na razmatranje, pa ga neki ambiciozni karijeristi podsećaju šta mu valja činiti medijskim forsiranjem kojekakvih afera. Očigledno je da mu pojedina braća arhijereji nisu oprostili što je 2007. stao na stranu onih episkopa, revnitelja, koji su za očuvanje vekovnog načina bogosluženja u SPC, nasuprot tzv. novotarcima-ekumenistima u vladičanskim redovima. Nisu mu zaboravljeni i istupi u korist vladike Artemija jer je javno govorio da je episkop raško-prizrenski uklonjen iz političkih razloga, smatraju upućeni u vrhu SPC.

- Sve ovo tumačim kao najavu da se u episkopatu SPC zavede red. Evidentno je da je u pitanju čistka. Nije nepoznato da su episkopi duboko podeljeni po teološkim i političkim pitanjima. Uz to, ne samo u pomenutim, već i u mnogim drugim episkopijama ima problema, kako etičkih, tako i finansijskih. Ovi pomenuti slučajevi dovoljno su u javnosti poznati i Sabor će o njima, uveren sam, raspravljati u duhu kanona i na osnovu čvrstih dokaza - izjavio je za "Vesti" verski analitičar Mirko Đorđević.


Prema saznanjima našeg lista, po već viđenoj i ustaljenoj crkvenoj praksi, interna sinodska finansijska inspekcija češlja poslovanje Mitropolije zagrebačko-ljubljanske i Mitropolije dabrobosanske.


- Rekao bih da je gotovo u svim episkopijama mnogo nemarnog odnosa prema novcu. A u bivšim jugoslovenskim republikama SPC sa državnim vlastima ima prećutni dogovor i u domenu poslovanja u okvirima sive ekonomije. To je za te države dobar razlog da crkvenu jerarhiju drže u šaci, ali i da vrh SPC po finansijskom osnovu može u svakom trenutku da sankcioniše neposlušne arhijereje - tumači Đorđević.


Kad je reč o vladici Georgiju, on bi 23. januara trebalo da dođe na sednicu Svetog sinoda (crkvene vlade) jer se prema nepotvrđenim informacijama tada očekuje da na dnevnom redu bude i tema za njegovo uklanjanje s trona kanadske episkopije. Kao razlog navodi se, prema pisanju beogradskih medija, njegovo nemoralno ponašanje i odbijanje vernika od crkve.
 

Artemiju preti trajno isključenje

Artemije Radosavljević

Najavljene kanonske kaznene mere protiv bivšeg episkopa raško-prizrenskog Artemija Radosavljevića, kako tumače poznavaoci crkvenog prava, mogle bi da budu lišavanje monaškog čina i vraćanje u red građanskih lica, ili lišavanje monaškog čina s trajnim isključenjem iz SPC.


- Obe kazne su doživotne i izriče ih nadležni episkop. U Artemijevom slučaju problem je što on ne priznaje odluku Svetog arhijerejskog sabora o raščinjenju i vraćanju u red kaluđera. Ni kao monah, posle lišavanja vladičanskog čina, Artemije nije zvanično primljen ni u jednu eparhiju SPC, pa bi o njegovom slučaju trebalo da odlučuju Sabor (crkvena skupština) i patrijarh - pojašnjeno je "Vestima" u teološkim krugovima koji se bave kanonima.

Međutim, Saboru SPC nije nepoznato da je ovaj vladika još pre nekoliko godina sabraći arhijerejima govorio da će se samovoljno povući sa episkopske katedre kad napuni 65 godina i po kanadskim zakonima stekne uslov za građansku penziju. Govorio je i da će ostati da živi u Kanadi i da je u okviru manastira Svetog Preobraženja, u Miltonu, odavno odredio mesto svog večnog počivališta.


Povodom Georgijevog slučaja oglasilo se i celokupno svešteničko bratstvo SPC u Kanadi, koje otvorenim pismom negira optužbe na vladikin račun i podseća na njegov uspešan tridesetogodišnji rad kao prvog episkopa Eparhije kanadske, koja je zaživela Georgijevim dolaskom u Toronto 1984. godine.


Mada unazad nekoliko godina, pred svako saborsko zasedanje, zidovi zgrada u blizini beogradske Patrijaršije osvanu izlepljeni plakatima na kojima je vladika Georgije u veselom društvu i na kojima je postavljeno pitanje da li dostojan vladičanskog čina, u pismu svešteničkog bratstva Eparhije kanadske navodi se da vladika Georgije "već tri decenije postojano podnosi napade bogootpadnika i bogoboraca".

POVEZANE VESTI

Utorak 21.01.2014. 12:15
НАЈБОЉЕГ МЕЂУ ЊИМА СУ РАШЧИНИЛИ,АЛИ ГА НИЈЕ РАШЧИНИО ГОСПОД
Utorak 21.01.2014. 12:19
Neka nam zivi nas presvetli vladika Artemije.DOSTOJAN !!!
Utorak 21.01.2014. 13:52
pa srbi su za atremija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online