Petak 29.05.2015.
16:50
Tanjug

SPC apeluje: Artemijevci, vratite se na pravi put

A. Čukić
Sabor SPC na prolećnom zasedanju doneo veoma značajne i nimalo lake odluke

Artemije i Nikolaj će od sada moći da koriste samo svoja svetovna imena, Marko Radosavljević, odnosno Negoslav Nikolić. Oni su praktično anatemisani, što je prvi slučaj u istoriji srpske crkve.

Istoričar Aleksandar Raković kaže da je takva odluka SPC bila očekivana s obzirom na to da se bivši episkop Artemije, nažalost, još jednom oglušio o dobronameran poziv za mir i jedinstvo koje mu je uputio srpski patrijarh Irinej.

Raković, inače, smatra da je ovo prolećno zasedanje Sabora bilo značajno jer su donete veoma važne odluke.

Jedna od tih odluka je i razrešenje episkopa kanadskog Georgija i episkopa mileševskog Filareta.

Raković kaže da su arhijereji bili podeljeni oko procedure koja se sprovodi radi razrešenja vladika s dotadašnjih episkopskih katedri.

- Javnost je bila upoznata s ovim dilemama ali ih neki mediji nisu protumačili na pravi način. Nije bilo potrebe da se u javnosti podgreva atmosfera, da se čitavom procesu pridaje negativan predznak. Nasuprot tome, Sveti arhijerejski sabor SPC je u demokratskoj proceduri, glasanjem arhijereja, doneo odluke koje nisu nimalo lake - naveo je on.

Time je, napominje, SPC izričito pokazala da je snažna i čvrsta i da može da se uhvati u koštac s najvećim izazovima.

Dijalog sa Makedonskom crkvom

Kada je reč o odluci Sabora SPC da obnovi dijalog sa nekanonskom Makedonskom pravoslavnom crkvom, ali pod uslovom da ta crkva u raskolu obustavi progon arhiepiskopa Jovana Vraniškovskog, Raković kaže da je taj slučaj inače doveden do apsurda.

- MPC u raskolu je učešćem u tim nemilim događajima previše otežala rešenje važnog crkvenog pitanja u Republici Makedoniji. Uprkos teškim okolnostima, Srpska pravoslavna crkva i Pravoslavna ohridska arhiepiskopija još jednom su pružili ruku Makedonskoj pravoslavnoj crkvi radi pronalaženja rešenja koje bi bilo najpre u korist makedonskih vernika - naveo je on.

Smatra da nema razumnog razloga da MPC u raskolu odbije pruženu ruku SPC i Pravoslavne ohridske arhiepiskopije.

- Nadamo se se da bi u bliskoj budućnosti moglo doći do pomirenja prvo makedonskih jerarhija a samim tim i vraćanja dela makedonskih arhijereja, koji su sada u raskolu, u kanonski poredak Pravoslavne crkve - naveo je Raković.

Time bi se, kaže, potom pružila prilika da se u razumnom roku pokrene kanonska procedura za rešavanje konačnog statusa makedonske pravoslavne jerarhije u odnosu prema SPC i drugim pravoslavnim crkvama. Sabor je prolećno zasedanje započeo 14. maja.

2024 © - Vesti online