Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 16.05.2015.
11:58
Tanjug A

"Moramo da ubedimo EU da smo spremni"

U Evropskoj uniji postoji zamor od proširenja i primanja novih članica, ali moramo da ubedimo drugu stranu da smo dovoljno spremni, da smo za unapredenje odnosa izmedu Beograda i Prištine i sprovodenje dogovorenog, ali i da smo za dalje reforme, izjavila je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić.

Fonet
Srbija umorna od reformi, EU od proširenja...

Govoreći o nedavnom razgovoru predstavnika nevladinog sektora sa premijerom Aleksandrom Vučićem, Bobić je za RTS rekla da su istaknuti problemi, nedostaci i ukazano gde je potrebno pojačati saradnju između izvršne vlasti i civilnog sektora.

- Uočavamo šta nije dovoljno dobro i pokušavamo da ukažemo i dajemo sugestije šta treba da se unapredi - rekla je Bobić.

Kako je kazala, učesnici sastanka imali su otvoren pristup, ukazali šta su nedostaci, kako se može poboljšati saradnja NVO i izvršne vlasti, šta može da bude unapređeno.

- Zaključak je da postoji volja od strane vlade da se ta saradnja unapredi, da se čuju predlozi, sugestije i kritike, što nas raduje, da ukažemo šta može da bude unapređeno - rekla je Bobić.

Ona je dodala da civilni sektor sa svoje strane radi sve kako bi pregovori sa EU započeli što pre i da je važno da proces ima dinamiku, kao i da tokom ove godine dobijemo otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Bobić je kazala da organizacije civilnog društva mogu da  pomognu u komunikaciji sa partnerima u zemljama članicama EU.

Pregovore doživljavamo kao važan proces za ukupne reforme u Srbiji koji ne ne sme da bude isključivo u rukama političara i administracije, dodala je ona.

- Obično se kaže da od strane EU postoji zamor od proširenja, a postoji i zamor od reformi u zemljama koje su u procesu pristupanja, to su obimne reforme i za njih je potrebno vreme - navela je Bobić.

Kada je u pitanju proces otvaranja poglavlja, ona je kazala da je najveća  odgovornost na našoj strani.

- Moramo da ubedimo drugu stranu da smo dovoljno spremni. Moramo politički da ih ubedimo da smo za unapređenje odnosa izmedu Beograda i Prištine i sprovođenje dogovorenog, ali i da smo za dalje reforme - objasnila je ona.

Bobić je dodala da je u junu planiran novi sastanak sa premijerom, ali i sa resornim ministrima.

POVEZANE VESTI

Subota 16.05.2015. 12:32
Досадни сте са ту фашиистичку ЕУ .Народ Србије не жели у ЕУ и тачка .Дај референдум да се увериш својим очима .СМРТ фашиистичкој ЕУ .
Subota 16.05.2015. 22:50
Za čega smo mi spremni-pa mi nismo od onih za" dom spremni"-mi nismo faššisti-što nas gurate tamo gde nam nije mesto.Smrt ššizmu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online