Subota 16.05.2015.
11:58
Tanjug

"Moramo da ubedimo EU da smo spremni"

Fonet
Srbija umorna od reformi, EU od proširenja...

Govoreći o nedavnom razgovoru predstavnika nevladinog sektora sa premijerom Aleksandrom Vučićem, Bobić je za RTS rekla da su istaknuti problemi, nedostaci i ukazano gde je potrebno pojačati saradnju između izvršne vlasti i civilnog sektora.

- Uočavamo šta nije dovoljno dobro i pokušavamo da ukažemo i dajemo sugestije šta treba da se unapredi - rekla je Bobić.

Kako je kazala, učesnici sastanka imali su otvoren pristup, ukazali šta su nedostaci, kako se može poboljšati saradnja NVO i izvršne vlasti, šta može da bude unapređeno.

- Zaključak je da postoji volja od strane vlade da se ta saradnja unapredi, da se čuju predlozi, sugestije i kritike, što nas raduje, da ukažemo šta može da bude unapređeno - rekla je Bobić.

Ona je dodala da civilni sektor sa svoje strane radi sve kako bi pregovori sa EU započeli što pre i da je važno da proces ima dinamiku, kao i da tokom ove godine dobijemo otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Bobić je kazala da organizacije civilnog društva mogu da  pomognu u komunikaciji sa partnerima u zemljama članicama EU.

Pregovore doživljavamo kao važan proces za ukupne reforme u Srbiji koji ne ne sme da bude isključivo u rukama političara i administracije, dodala je ona.

- Obično se kaže da od strane EU postoji zamor od proširenja, a postoji i zamor od reformi u zemljama koje su u procesu pristupanja, to su obimne reforme i za njih je potrebno vreme - navela je Bobić.

Kada je u pitanju proces otvaranja poglavlja, ona je kazala da je najveća  odgovornost na našoj strani.

- Moramo da ubedimo drugu stranu da smo dovoljno spremni. Moramo politički da ih ubedimo da smo za unapređenje odnosa izmedu Beograda i Prištine i sprovođenje dogovorenog, ali i da smo za dalje reforme - objasnila je ona.

Bobić je dodala da je u junu planiran novi sastanak sa premijerom, ali i sa resornim ministrima.

2024 © - Vesti online