Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Utorak 12.05.2015.
10:41
Politika A

Nikolić ima rešenje za Kosovo, Albancima autonomija kao u SFRJ

Nova platforma za Kosovo i Metohiju predsednika Tomislava Nikolića trebalo bi da za dva do tri dana bude u rukama premijera Aleksandra Vučića, piše Politika.

A. Čukić
Spremio rešenje za problem Kosova: Tomislav Nikolić

Prema saznanjima beogradskog medija, Nikolić će predložiti vladi da sever Kosova nastavi da tretira u skladu sa Ustavom Srbije, dok bi teritorija izvan ZSO imala tretman “koji su Albanci imali u SFRJ“.

Ustav SFRJ iz 1974. godine Albancima na Kosovu i Metohiji je davao pravo sudske samouprave i mogućnost formiranja Ustavnog suda.

“Politika“ navodi da će se Nikolić kretati u okvirima koje mu Ustav dozvoljava, ali sa namerom da se postigne trajni sporazum sa Albancima, ideja je da Kosovo dobije široku autonomiju, kakvu imaju republike u federativnom uređenju.

Prvobitna platforma Srbije za rešavanje problema Kosova i Metohije objavljena je krajem decembra 2012. godine, a po potpisivanju Briselskog sporazuma sledeće, predsednik Nikolić je najavio novu platformu, krajem prošle godine, ali ona do sada nije objavljena.

U platformi iz 2012. godine je navedeno da srpske vlasti u platformi zahtevaju visok stepen teritorijalne i političke autonomije za srpske opštine, po ugledu, kako se navodi, na slučaj Katalonije, kao i da se ta autonomija garantuje najvišim zakonskim aktima pokrajine i da iza nje stoje zvaničnici međunarodne zajednice koji učestvuju u pregovorima.

Savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković izjavila je početkom maja ove godine da je pri kraju izrada platforme o Kosovu i Metohiji i da Srbija neće priznati Kosovo.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.05.2015. 11:06
problem kosova je lako resiti.proglasimo okupaciju dela teritorije pa nek se nazi svinje cesu.
Utorak 12.05.2015. 11:07
Ja imam bolju platformu za odrzivo rjesenje. Sip/tari prodaju sto imaju, zapakuju se, pa idu nazad, odakle su i stigli prije 50-60 godina. I onda se smire, da se ne bi i iz Albanije vracali na Kavkaz.
Utorak 12.05.2015. 11:40
Николићу ако даш Албанцима Аутономију као у СФРЈ онда Албанци имају право да се одвоје од Србије.Николићу дај Аутономију Албанцима по Уставу Слободана Милошевића.Слободан Милошевић је Устав из 1974.год. променио .Социјалистичка Република Србија прогласила је 28 септембра 1990.год.нови Устав којим су између осталог промењени називи Републике и Аутономије Покрајина.Назив Социјалистичка Република Србија промењен у Република Србија ; назив Социјалистичка Аутономна Покрајина Косово промењен је у Аутономна Покрајина Косово и Метохија ; а назив Социјалистичка Аутономна Покрајина Војводина промењен је у Аутонмона Покрајина Војводина.Скупштина Србије је 28 марта 1989.год. изгласала усвајање уставних промена,чиме је практично одузета аутономија дата Уставом из 1974.год. Николићу зато узни Устав Слободана Милошевића а не Устав из 1974.год. чиме може Албанци да се одвоје од Србије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online