Utorak 12.05.2015.
10:41
Politika

Nikolić ima rešenje za Kosovo, Albancima autonomija kao u SFRJ

A. Čukić
Spremio rešenje za problem Kosova: Tomislav Nikolić

Prema saznanjima beogradskog medija, Nikolić će predložiti vladi da sever Kosova nastavi da tretira u skladu sa Ustavom Srbije, dok bi teritorija izvan ZSO imala tretman “koji su Albanci imali u SFRJ“.

Ustav SFRJ iz 1974. godine Albancima na Kosovu i Metohiji je davao pravo sudske samouprave i mogućnost formiranja Ustavnog suda.

“Politika“ navodi da će se Nikolić kretati u okvirima koje mu Ustav dozvoljava, ali sa namerom da se postigne trajni sporazum sa Albancima, ideja je da Kosovo dobije široku autonomiju, kakvu imaju republike u federativnom uređenju.

Prvobitna platforma Srbije za rešavanje problema Kosova i Metohije objavljena je krajem decembra 2012. godine, a po potpisivanju Briselskog sporazuma sledeće, predsednik Nikolić je najavio novu platformu, krajem prošle godine, ali ona do sada nije objavljena.

U platformi iz 2012. godine je navedeno da srpske vlasti u platformi zahtevaju visok stepen teritorijalne i političke autonomije za srpske opštine, po ugledu, kako se navodi, na slučaj Katalonije, kao i da se ta autonomija garantuje najvišim zakonskim aktima pokrajine i da iza nje stoje zvaničnici međunarodne zajednice koji učestvuju u pregovorima.

Savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković izjavila je početkom maja ove godine da je pri kraju izrada platforme o Kosovu i Metohiji i da Srbija neće priznati Kosovo.

2024 © - Vesti online