Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
96
Sreda 29.04.2015.
08:39
J. Arsenović - Vesti A

Izbacuju Kosovo iz Ustava?

Premijer Aleksandar Vučić najavio je promenu Ustava do koje će doći u naredne dve do tri godine i to kao rezultat sveopšteg društvenog konsenzusa. On je negirao da se ovom poslu pristupa zbog Kosova, što bi, kako kaže, "mnogi hteli da dočekaju na nož".

Tanjug
Premijer Srbije najavio promenu najvišeg pravnog akta: Aleksandar Vučić

- Moraćemo da menjamo Ustav zbog pravosuđa u pristupanju EU, poglavlja 23 i 24, kao i broja poslanika i mnogih dugih stvari - izjavio je premijer na RTS.

Samo u preambuli

Ustav Srbije usvojen je 2006. u vreme Vlade Vojislava Koštunice i u njemu se Kosmet pominje u preambuli u kojoj se navodi da je "Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije" i da iz takvog položaja pokrajine slede i "ustavne obaveze državnih organa".

Deo opozicije koji brani Ustav smatra da iza ove najave stoji upravo ono što premijer negira - namera da se Kosmet izbaci iz najvišeg pravnog akta koji predstavlja poslednju branu u formalnom priznanju secesije južne pokrajine.

- Pritisci za promenu Ustava dolaze iz inostranstva, najviše iz EU i SAD, i pre svega se tiču Kosova. Zapravo njih jedino Kosovo i zanima, a da bi se to prikrilo pominju se kao razlozi reforma pravosuđa, smanjenje broja poslanika i slično - kaže za "Vesti" Slobodan Samardžić, predsednik Državotvornog pokreta Srbije.

Samardžić, koji predaje Evropske odnose i EU na Fakultetu političkih nauka, kaže da su razlozi za promenu Ustava netačni i nelogični.

- Nijedna država zbog evropskih integracija nije menjala svoj ustav, već tek kada zaključi ugovor o pristupanju, ako ustav nije u saglasnosti sa evropskim zakonima. Objašnjenje da bi Srbija menjala Ustav zbog promene pravosudnog sistema služi samo kao pokriće da se promeni odredba o položaju Kosmeta u Ustavu Srbije - dodaje naš sagovornik.

Inače, SNS je u predizbornoj kampanji najavio da će broj narodnih poslanika u Skupštini Srbije biti smanjen sa sadašnjih 250 na 125 do 150. Da bi se to izvelo, neophodno je promeniti Ustav u kojem eksplicitno piše da Narodnu skupštinu čini 250 poslanika.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.04.2015. 09:02
СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ је променио Устав Србије из 1974.год. Слободан је 28 марта 1989.год. променио Устав Србије . Социјалистичка Република Србија прогласила је 28 септембра 1990.год. нови Устав којим су између осталог,промењени називи Републике и Уаутономних Покрајина.Назив Социјалистичка Република Србија промењен је у Република Србија ; назив Социјалистичка Аутономна Покрајина Косово промењен је у Аутономна Покрајина Косово и Метохија ; а назив Социјалистичка Аутономна Покрајина Војводина промењен је у Аутономна Покрајина Војводина .Скупштина Србије је 28 марта 1989.год. изгласала усвајање уставних промена,чиме је практично одузета аутономија дата Уставом из 1974.год. сви који су против Слободана Милошевића ово је доказ да се Слободан борио да Покрајине вечито остану у Србији али сви политичари после 5. октобра боре се да униште Србију јер су плаћеници запада.
Sreda 29.04.2015. 10:52
Дабогда вас стигла Лазарева клетва сто-ко из-дај-ни-чка!!!
Sreda 29.04.2015. 10:21
Za tri i po godine Kosovo nestaje iz srbijanskog Ustava, a u isto vreme ističe stogodišnje vojvođansko ropstvo i Vojvodina takođe napušta Srbiju sa sve Zemunom i N. Beogradom. Pre toga će se nosati majice "Vojvodina je Srbija", biće arlaukanja na stadionima, zatezanja oko +384, imovine, dokumenata, prelaza i već svega viđenog sa Kosovom, osim rata. Srbija se spušta južno od Save i Dunava, gde joj je i mesto i niko to živ više ne može zaustaviti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online