Sreda 29.04.2015.
08:39
J. Arsenović - Vesti

Izbacuju Kosovo iz Ustava?

Tanjug
Premijer Srbije najavio promenu najvišeg pravnog akta: Aleksandar Vučić

- Moraćemo da menjamo Ustav zbog pravosuđa u pristupanju EU, poglavlja 23 i 24, kao i broja poslanika i mnogih dugih stvari - izjavio je premijer na RTS.

Samo u preambuli

Ustav Srbije usvojen je 2006. u vreme Vlade Vojislava Koštunice i u njemu se Kosmet pominje u preambuli u kojoj se navodi da je "Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije" i da iz takvog položaja pokrajine slede i "ustavne obaveze državnih organa".

Deo opozicije koji brani Ustav smatra da iza ove najave stoji upravo ono što premijer negira - namera da se Kosmet izbaci iz najvišeg pravnog akta koji predstavlja poslednju branu u formalnom priznanju secesije južne pokrajine.

- Pritisci za promenu Ustava dolaze iz inostranstva, najviše iz EU i SAD, i pre svega se tiču Kosova. Zapravo njih jedino Kosovo i zanima, a da bi se to prikrilo pominju se kao razlozi reforma pravosuđa, smanjenje broja poslanika i slično - kaže za "Vesti" Slobodan Samardžić, predsednik Državotvornog pokreta Srbije.

Samardžić, koji predaje Evropske odnose i EU na Fakultetu političkih nauka, kaže da su razlozi za promenu Ustava netačni i nelogični.

- Nijedna država zbog evropskih integracija nije menjala svoj ustav, već tek kada zaključi ugovor o pristupanju, ako ustav nije u saglasnosti sa evropskim zakonima. Objašnjenje da bi Srbija menjala Ustav zbog promene pravosudnog sistema služi samo kao pokriće da se promeni odredba o položaju Kosmeta u Ustavu Srbije - dodaje naš sagovornik.

Inače, SNS je u predizbornoj kampanji najavio da će broj narodnih poslanika u Skupštini Srbije biti smanjen sa sadašnjih 250 na 125 do 150. Da bi se to izvelo, neophodno je promeniti Ustav u kojem eksplicitno piše da Narodnu skupštinu čini 250 poslanika.

2024 © - Vesti online