Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 08.04.2015.
08:00
D. Dekić - Vesti A

Na marš u Moskvu u inat Briselu

Odluka predsednika Srbije Tomislava Nikolića da uprkos nedavnim upozorenjima zapada ode na moskovsku Paradu pobede povodom 70 godina pobede u Drugom svetskom ratu, i povede pripadnike Vojske Srbije da sa ruskim vojnicima promarširaju Crvenim trgom, izazvala je oprečne reakcije u Srbiji.

A. Čukić
Slovensko i vojničko bratstvo: Srpski ešalon za Crveni trg

Uzvratnu posetu posle prošlogodišnjeg dolaska predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, deo javnosti vidi kao prkos Briselu i Vašingtonu koji bi mogao da uspori evropski put Srbije, dok drugi veruju da predsednik Srbije povlači dobar potez prisustvom na antifašističkom skupu.

Da je nesumnjivo reč o antifašističkoj ceremoniji mišljenja je politički analitičar Dragomir Anđelković koji kaže da je prirodno da Srbija kao pobednica u Drugom svetskom ratu učestvuje u paradi.

Medija Centar Beograd
Dragomir Anđelković

Crvena linija

Gašić na ledu

Pozivnica za paradu stigla je i ministru odbrane Bratislavu Gašiću, a kako "Vesti" saznaju u vojnim krugovima, još nije doneta odluka da li i Gašić putuje u Moskvu.
- Za sada postoji samo odluka predsednika države da se 9. maja bude u Moskvi. Rusija kao domaćin tek treba da pošalje preporuku koliko bi srpski ešalon trebalo da ima vojnika, tako da će se tek videti da li će to biti garda, specijalne jedinice ili
mešoviti sastav. Tako i odluka o sastavu državne delegacije koja će sigurno biti brojna tek treba da bude donesena. Uz delegaciju čiji sastav će utvrditi šef države i Vlada biće i predstavnici vojske - objasnio je naš izvor.

- To je istorijski utemeljena činjenica. Zato i pored nezadovoljstva nekih zemalja namerom predsednika Srbije da ide u Moskvu ne smemo podleći pritiscima. Crtu jednom moramo da podvučemo, ako ne onu stalnu onda bar da na nekim tačkama pružimo otpor takvom odnosu prema nama - ocenio je Anđelković za "Vesti".

On smatra da potezi poput Nikolićeve odluke o učešću na Paradi pobede Srbiju pre vode u evropske integracije, nego što ih koče.

- Nisam pristalica ulaska u EU, ali sve govori da nas tamo ne žele. Međutim, ako je država namerna da bude deo te zajednice, dobro je da pokaže da joj se nudi i alternativa. Odnosno pre će ući tamo gde želi ako se pokaže principijelnom, a ne kao država koja kleči na kolenima - zaključio je Anđelković.
Drugačijeg mišljenja je Aleksandra Joksimović, nekadašnja zamenica jugoslovenskog šefa diplomatije Gorana Svilanovića.

- Bez dileme, odnosi zapada i Rusije imaju negativan trend, a bez naznaka je da će se ta situacija smiriti. Iz Brisela je nedavno stigao negativan komentar na naum predsednika da ide na paradu, pa bi sada učešće srpske vojske mogli da vide kao još jedan negativni stepenik dalje - kaže Aleksandra Joksimović za naš list.

Zajednička pobeda

Ona kaže da EU ima mehanizme za usporavanje nečijeg puta ka toj zajednici. Ne očekuje konkretne akcije prema Beogradu, ali misli da će svakako na drugi način daleko od očiju javnosti iskazati negodovanje.

Veliki simbolički značaj u učešću pripadnika Vojske Srbije na paradi u Moskvi vidi ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin koji ukazuje da istorijsko jedinstvo dva naroda nije pitanje brojki i promenljivih političkih odnosa.

- Zajednička pobeda u najokrutnijem ratu tokom istorije čovečanstva nije nešto čega možemo da se setimo ili da zaboravimo u zavisnosti od okolnosti, interesa ili odnosa i stava različitih snaga. Uloga Jugoslavije i Srbije u borbi protiv fašizma izuzetno je velika, što se visoko ceni u Rusiji - kazao je Čepurin za srpske medije dodajući da nije slučajno što je predsednik Rusije u oktobru posetio Beograd povodom 70 godina od oslobođenja od
fašističkih osvajača.

Dve politike

Aleksandra Joksimović napominje da potezi Srbije insinuiraju da je šef države orijentisan ka Moskvi, a premijer Aleksandar Vučić ka zapadu, ali da međunarodna zajednica premijera vidi kao onog u čijim je rukama najveća moć. Međutim, ona ukazuje da je Vojska Srbije specifična stvar i da njeno učešće u Moskvi ima težinu.
Dragomir Anđelković misli da nije loše da zapad nekad misli i da je reč o dve politike, bez obzira da li stvarno postoje.

Zamerka iz Nemačke

Nikolićeva odluka nije prošla nezapaženo u zapadnim medijima, pa je tako nemački "Bild" zabeležio da je "srpski glavni komandant naredio svojim vojnicima da učestvuju na paradi u Moskvi."
- EU već mesecima kritikuje Srbiju zbog naročito bliskih veza sa Rusijom. Beograd je do sada izvrdao sva nastojanja Brisela da učestvuje u sankcijama protiv njihovog tradicionalnog saveznika zbog konflikta u Ukrajini - navodi ovaj dnevnik.

                                                                                                             B. B - Vesti

Tanjug/AP

Češki predsednik zalupio vrata ambasadoru SAD: Zeman čvršći od Tome

Pitanje učešća srpskog predsednika na moskovskoj paradi pokrenuo je šef delegacije Evropskog parlamenta Eduard Kukan koji je još 20. marta javno preporučio Tomislavu Nikoliću da to ne bi trebalo da čini.

- Gospodin Kukan uzalud vrši pritisak na da donesem odluku koja nije u interesu građana Srbije - uzvratio je Nikolić u pisanoj izjavi i istakao da je "nepristojno davati savete nekome ko savet nije ni tražio".

Predsednik Češke Miloš Zeman nedavno je izjavio da ide 9. maja u Moskvu na paradu jer zahvaljujući bivšem SSSR-u Česi "ne moraju da govore nemački i uzvikuju Hajl Hitler". A pre nekoliko dana je zatvorio vrata predsedničke palate ambasadoru SAD Endrju Šapirou, koji ga je javno kritikovao što hoće da ide na proslavu Dana pobede.

- Ne mogu ni da zamislim da češki ambasador u Vašingtonu govori američkom predsedniku kuda da putuje. Takođe, nemam nameru da s bilo kojim ambasadorom pričam o planiranju svojih putovanja u inostranstvo - naglasio je Zeman.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.04.2015. 09:48
dobro je sto idemo na paradu,ali mi se ne svidja ko nas predstavlja tamo,od drzavnog vrha(izdajn/ici koji su potpisali briselski sporazum)a ni ove ruzne uniforme od gardista. sajkace nema u danasnjoj vojsci a ona nas je proslavila u svetu.
Sreda 08.04.2015. 08:25
Jadno. Da ima imalo ponosa u Srbiji, odbio bi se ovaj poziv nakon onakve ispale 2010. godine. Aleksandar Konuzin reče tad da na Crvenom trgu nije bilo mesta za sve. Zato je bilo mesta za vojske SAD, Francuske, Velike Britanije i Poljske. Eto vam sad mesta pa marširajte.
Sreda 08.04.2015. 09:15
Sažalio se Putin zbog one gardijske balerine koja ga je dočekala onomad u pašaluku, pa rekao neka dođu i ovi koji DODIRNE TAČKE nemaju sa onim Srbima koji su zaslužili mesto u Večnosti... osim, na žalost Pokojnih, zajedničkog imena....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online