Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 11.03.2016.
04:13
J. Arsenović - Vesti A

Srbija i dalje na dve stolice

"Srbija nikada neće biti u NATO. To je stav građana Srbije koji niko ne može da promeni", napisao je na svom Tviter nalogu predsednik Srbije Tomislav Nikolić uoči sastanka u Moskvi sa Vladimirom Putinom, predsednikom Ruske Federacije.

Šta su jedan drugom obećali: Vladimir Putin i Tomislav Nikolić

Pomenuti citat je zapravo bio deo iz intervjua koje je Nikolić dao za Raša tudej i stav koji je srpski predsednik očigledno želeo posebno da istakne.

Značaj poruke leži u pozicije Srbije da uporno istrajava na svojoj vojnoj neutralnosti i pored toga što je prihvatila sve stepene saradnje sa Alijansom, koje sleduju jednoj državi nečlanici, i što istovremeno od ruskog partnera ne može očekivati blagonaklonost za svoje približavanje zapadnoj vojnoj alijansi. Otud su i ruski i srpski mediji kao glavnu temu susreta Nikolića i Putina navodili upravo zahtev Moskve da Srbija ne pristupa alijansi i obećanje Beograda da se to neće desiti.

Analitičar Dragomir Anđelković tvrdi da ni alijansa ne traži od Srbije da se učlani u NATO, već da traži model aktivne neutralnosti kao što ima Švedska.

- Srbija bi morala da se odredi: da li se igra neutralnosti ili pokušava stvarno da bude neutralna, a ne da nas Rusi za to jure. A stvarna neutralnost podrazumeva da nešto što se prihvata sa jednom stranom mora da se primenjuje i sa drugom zaitneresovanom stranom, u ovom slučaju ruskom - kaže Anđelković.

Moskva očekuje od Beograda da njihovi državljani koji su aktivni u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu dobiju diplomatski status kao što su ga dobili i pripadnici NATO-a koji se zateknu u Srbiji.

Vešto balansiramo!

- Ukoliko nas neko uslovi, to znači da nas neće. Mi veoma vešto balansiramo - rekao je Nikolić za ruske medije.
- Dogovorićemo se o tome i rešićemo sve, tako da ubedimo naše ruske partnere da nikada nećemo biti članica NATO-a. A onima iz NATO-a da kažemo: 'U čemu je problem? Ako imamo s vama sporazum, zašto ga ne bismo imali sa ODKB ili direktno sa Rusijom?' To je znak neutralnosti. Ili ni sa kim sporazumi, ili sa svima", rekao je Nikolić za ruske medije, navodeći Organizaciju za kolektivnu bezbednost i saradnju (ODKB) koja je stvorena na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza.

- Ako to ne prihvatimo, negiramo svoju neutralnost - uveren je Anđelković.

U intervju ruskoj agenciji TASS, Nikolić je rekao da za Srbiju "ništa ne znači" to što će 10 ili 15 vojnika Alijanse, koji će raditi na pripremi za uništavanje oružja, imati diplomatski imunitet. Potom je dodao da je Rusija "propustila šansu" da pripadnici njenog humanitarnog centra u Nišu imaju isti status koji imaju NATO vojnici u Srbiji.

"Kada smo sa Rusima potpisivali sporazum o uklanjanju mina, ruska strana je mogla da zatraži da ima isti status koji su SAD tražile za svoje građane, i Srbija bi ga sigurno dala", istakao je Nikolić.

Četvrti put sa šefom Rusije

Anđelković, koji je odrastao u Rusiji i dobro poznaje tamošnje prilike, kaže da je poslednja poseta predsednika Srbije Rusiji protokolarna, jer je pravilo da svako ko je laureat Fonda jedinstva pravoslavnih naroda bude primljen i kod ruskog patrijarha i kod šefa ruske države. Tomislavu Nikoliću ovo je četvrti susret sa Putinom od kada obavlja funkciju predsednika Srbije.

- Videćemo šta ćemo sa tim centrom. Što se tiče statusa, imali smo jedan sporazum, koji je trebalo da bude ratifikovan, ali je tada propuštena mogućnost da bude ratifikovan. Sad ćemo videti. Nažalost, raspuštena je Skupština, Vlada više nema mogućnosti da ga potpiše, a parlament da ga ratifikuje - ponudio je ruskoj javnosti objašnjenje za to što Kremlj ima utisak da je tas saradnje prevagnuo na stranu NATO.

- Mislim da je objašnjenje besmisleno i vrlo neuverljivo. Predsednik Nikolić pokušava da se dopadne Rusima na insistiranju da Srbija nikada neće u NATO, a opet i da pokušava da zauzme stav koji bi se dopao NATO-u. Mislim da je u pitanju njegov lični pi-ar - smatra sagovornik "Vesti".

Nikolić, koji važi za rusofila u srpskoj vlasti, s pozicije šefa države nema ovlašćenja da donosi strateške spoljnopolitičke odluke jer spoljnu politiku vodi Vlada Srbije u kojoj glavnu reč ima premijer.

Pred Putina sve tajne

Na pitanje kakvi su odnosi između njega i Putina, Nikolić je rekao da "ne zna šta Putin oseća prema njemu, ali da može da kaže šta on oseća prema Putinu".
- Osećam potpuno otvoreno prijateljstvo, i takvo prijateljstvo da bih mogao da mu otkrijem svoje tajne, za koje bi mi bio potreban savet ili razumevanje. To je odnos razumevanja - rekao je predsednik Srbije.
Ovakav stav predsednika Srbije dočekan je u domaćoj javnosti uglavnom s podsmehom, od toga da je "Putin Tomin ispovednik" do oštrog stava pronatovske analitičarke Jelene Milić da je u pitanju "rusifikacija srpskog nacionalizma".

Aleksandar Vučić do sada nije dao nagoveštaj da bi se to moglo desiti. Dodatno opravdanje sada postoji i u raspuštenoj skupštini i Vladi koja do izbora nove ne može da donosi strateške odluke. Novo iskušenje u sedenju na dve stolice dolazi na proleće kad u Beograd dolazi ruski premijer Dmitrij Medvedev.

POVEZANE VESTI

Petak 11.03.2016. 11:18
Господине Николићу, прошли пут кад смо причали ви нисте знали ни шта је Твитер.
Petak 11.03.2016. 07:17
Nato ce nas cuvati od Rusa !!!
Petak 11.03.2016. 07:53
Putin "CAR" (kurdistana) spao da nize spasti mogao nije !? O cemu on danas raspravlja i cmizdri (otkad je sutnut od Zapada i otkad je zaribao i uparkirao ratnu masineriju u Siriji , posle jednog jedinog stejtmenta Obame) ... da ruski pripadnici (saka jada) humanitarnog centra u Nišu imaju isti status koji imaju NATO vojnici u Srbiji . Da li se moze zamisliti od koje je to geopoliticke vaznosti ??? Nis postade tema ruske strategije !? Blamira se Putin (samim tim i Rusija) trazeci za ruske humanitarce diplomatski imunitet (koji cirkus kad zna da je Srbija vec s`obe noge u Nato-u) ... ponizavajuce !!! (nema vise kog da pozove ... SVI ga izbegavaju kao kugu)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online