Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.03.2015.
20:36
B. R. A

Nikolić ide na vojnu paradu kod Putina

Tomislav Nikolić je prihvatio poziv Vladimira Putina da 9. maja u Moskvi prisustvuje vojnoj paradi, koju će bojkotovati najvažniji lideri EU i Barak Obama.

A. Čukić
Putinu u čast: Kad je Putin bio u Srbiji na vojnoj paradi

- Predsednik Nikolić je pozivnicu za obeležavanja Dana pobede dobio još prošle godine i, prema našim saznanjima, on će prisustvovati paradi. To je potvrdio i ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić - rečeno je listu "Blic“ u Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji.

Putin: Zapad uvredio Rusiju

Fonet/AP

Vladimir Putin je osudio odluku lidera zapadnih zemalja da ne prisustvuju paradi povodom Dana pobede.
- Njihov očigledni cilj je da miniraju moć i autoritet Rusije. Takvi potezi povlače međunarodne i pravne posledice. Uvredili su Rusiju - poručio je ruski predsednik u izjavi za javnost.

Srpski predsednik je poziv da prisustvuje obeležavanju 70. po redu Dana pobede dobio u oktobru 2014. godine lično od Putina, kada je ruski predsednik bio gost Srbije povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

I ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov potvrdio je juče da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovati Paradi pobede 9. maja, kao i da su dosad lideri 26 zemalja potvrdili dolazak.

Među njima, ipak, nisu glavni evropski igrači poput Angele Merkel, Dejvida Kamerona, Fransoa Olanda i Žan-Kloda Junkera, ali ni američki predsednik Barak Obama. Oni su odlučili da bojkotuju Vladimira Putina u znak protesta zbog ruske invazije na Krim i sukoba u istočnoj Ukrajini.

S druge strane, u Moskvu će otići šefovi nekih članica EU koji su lično naklonjeni Rusiji, poput predsednika Slovačke i Grčke, ali i predsednici zemalja BRIKS - Kine, Južne Afrike i Indije.

Veliku pažnju svetskih medija privuklo je to što je dolazak kod Putina potvrdio diktator Severne Koreje Kim Džong Un, i ovo bi trebalo da bude njegova prva međunarodna poseta.

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović kaže za „Blic“ da bojkot vodećih lidera EU govori o tome koliko su podele između Zapada i Rusije duboke.

Prihvatili poziv Bojkotuju
Dosad je 26 šefova država potvrdilo dolazak na paradu. Među njima su: Zbog invazije Rusije na Krim i sukoba u Ukrajini, odbili su Putinov poziv:
Si Đinping, predsednik Kine Barak Obama, predsednik SAD
Kim Džong Un, vođa Severne Koreje Angela Merkel, kancelarka Nemačke
Pranab Mukerdži, predsednik Indije Fransoa Oland, predsednik Francuske
Džejkob Zuma,predsednik Južne Afrike Dejvid Kameron, premijer Velike Britanije
Prokopis Pavlopoulos, predsednik Grčke
Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije





 


 




 


Međutim, kako dodaje, 9. maj je dan zajedničke pobede u Drugom svetskom ratu, i datum kada se ne bi trebalo deliti.

- Mislim da odluka predsednika Nikolića da prisustvuje obeležavanju Dana pobede nije veliko iznenađenje za EU i zapadne partnere. To će verovatno biti još jedna od stvari koja će se meriti u ionako tananim odnosima u trouglu Srbije, Rusije i EU, ali ne verujem da će biti presudna - priča Aleksandra Joksimović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online