Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 24.03.2015.
12:31
Tanjug A

Treba li da se izvinimo što su nas bombardovali?

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je venac na Spomenik žrtvama NATO bombardovanja pre 16 godina u Aleksincu i poručio da uvek opraštamo, ali da nikad ne smemo da zaboravimo i da je Srbija braneći sebe branila pravo i pravdu, međunarodne zakone i institucije.

Tanjug
Predsednik podsetio kako su dečje igralište i cela porodica postali "kolateralna šteta"

- Šesnaest godina je prošlo od kako su prve NATO bombe pale na naše gradove i sela, u njima na škole, bolnice, fabrike, televiziju i kasarne, čak i na ambasadu Narodne Republike Kine, izvan njih na naše njive, aerodrome, mostove i pruge. Kada im se učinilo da to nije dovoljno, gađali su naše kuće i u kućama naše najveće blago - našu decu. Braneći svoju teritorijalnu celovitost, branili smo međunarodni princip celovitosti svake suverene zemlje na svetu, branili smo pravo i pravdu, međunarodne zakone, povelje, institucije pred kojima bi trebalo da smo svi jednaki - istakao je Nikolić.

Narod podigao spomenik stradalima

Na spomeniku koji je podigao narod Srbije 1. novembra 1999. godine ispisana su imena 24 osobe koje su stradale u NATO bombardovanju. Spomenik se nalazi ispred stambene zgrade koja je izgrađena za ljude kojima su porušene kuće tokom NATO bombardovanja.

Pobiše nas bez prava, na pravdi Boga

Tanjug
Nastradalim stanovnicima Aleksinca sugrađani podigli spomenik

Nikolić je naveo da se Srbija seća svoje nesreće, pamti svoje sugrađane, broji nevine žrtve i radi i da se, opet, kao i čitavog 20. veka, podiže iz pepela.

- Kad pomenemo njihovu prošlost, kažu da je važna samo lepša budućnost. Kad pomenemo našu budućnost, kažu da je ne zaslužujemo zbog prošlosti. Nama nije dozvoljeno da za svoju decu gradimo lepšu budućnost sve dok se, kako kažu, ne suočimo sa svojom prošlošću i odlukama koje smo donosili. Dok se ne izvinimo za sve što su nam učinili. Pa dobro, ako ova pravila suočavanja važe za Srbiju, da li je to opet iz posebne knjige, da li ona važe samo za nas. Neka nam makar pokažu tu knjigu pravila po kojoj su pre šesnaest godina podigli avione i danima bacali po našoj zemlji bombe od kojih  i danas oboljevaju naša deca. Bombe koje su posejale razdor po celoj planeti - rekao je Nikolić.

Kako je rekao, nove generacije, neopterećene predrasudama prema Srbiji, mogu da učine dela koja bi pomogla da porodice stradalih osete smirenje.

Predsednik Srbije je precizirao da je Aleksinac bombardovan u više navrata, čak šest puta bio kolateralna greška, a 5. aprila, u 21.35, trinaestog dana od početka agresije na tadašnju SR Jugoslaviju, pogodili su centar grada, ubili 11 i ranili 50 građana i među njima celu porodicu Milić: oca Dragomira, majku Dragicu i ćerku Snežanu.

- Kažu da je meta bila kasarna nadomak grada i da su zbog tehničke greške malo promašili. Kako da promaše toliko da metu prepoznaju u dečjem parku, šetalištu i trgu koji čine centar Aleksinca - rekao je Nikolić.

Oni i dalje bombarduju, a mi oplakujemo

Tanjug
Da li je to njihov zakon, demokratija i pravda, upitao je predsednik Srbije

Kako je dodao, naredbodavci, izvršioci, pomagači - svi su još uvek živi, "neki od njih i sada bombarduju, a Srbija oplakuje, obeležava, otima od zaborava i traži samo pristojno ljudsko izvinjenje od silnika koji su jednu zemlju u evropi bombardovali pred kraj dvadesetog veka".

- Zar je takva sila, 19 u nepravdi udruženih država, trebalo da udari na Srbiju, a među njima i one zemlje koje se ponose svojom tradicijom pravde i prava, ljudskih sloboda i demokratije, slobodarskih ideja. Da li je njihova tradicija istinita ili lažna. Iz kakve tradicije se izrodio ovakav čin" upitao je Nikolić.

On je podvukao da Srbija i danas poštuje i veruje u istinske značajne civilizacijske vrednosti i da je pre 16 godina poraz doživeo njihov lažni oblik.

- Još možda i da ih zamolimo da nam oproste greh što se nadamo da će jednog dana, meseca, godine, neko u njihovo ime zatražiti oprost i uputiti izvinjenje porodicama za ubijene civile, za decu, za sve naše postradale građane koje su hladno nazvali kolateralnom greškom - upozorio je Nikolić.

Kako je naveo  greška jeste, ali ne kolateralna, "već njihova istorijska i neljudska". 

POVEZANE VESTI

Utorak 24.03.2015. 12:52
Тома је најбеднији председник кога је Србија имала у историји. Држи некакве патриотске говоре, а овамо се потписује други Рамбује и Србија клизи ка НАТО пакту полако али сигурно. Крљави казанџија стиропорац! Мука ми је више од тих политикантских лицемера и мекушаца!
Utorak 24.03.2015. 14:49
Na današnji dan 24.03.1999.godine u 20,00 časova pale su prve NATO bombe u Novom Sadu na naselju Klisa.Tako je NATO faš,istička alijansa najavila svoju posetu jednoj suverenoj zemlji.Posle toga više ništa nije bilo izvesno.Mi smo okupirani,na vlast su dovedeni poslušnici zapada koji su klicali ovom bombardovanju rušenju sopstvene zemlje i ub,ijanju sopstvenog naroda.Klicali su pod parolom-skinuti samo Miloševića i demokratski duh će zavladati Srbijom.Milošević je završio po mnogima kao zl,očinac ali vreme će pokazati da je to prvi i iskreni branioc svog naroda i ustanik protiv globalizma.Danas kada još mnogi kaljaju njegovo ime a žive pod terorom zapadnog neofa,šizma,nisu ni svesni svog ropstva kao ni toga da su mu sami klicali.Srpski narod je slobodarski narid i nadam se da će pronaći put da skine ropski jaram s vrata.Sm,rt fa,šizmu-sloboda narodu!Bolje grob-nego rob.Živeo slobodarski srpski narod.Sm,rt izd,ajnicima svoga roda!
Utorak 24.03.2015. 13:42
Не знам шта није јасно овом Николићу, када данас исти владају, исти они којима он хрли зарад наше "боље будућности"! Ти турчине као то не знаш па овде изиграваш србина!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online