Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.03.2014.
18:02
J. Arsenović - Vesti A

Još čekamo izvinjenje dželata

Unapred izgubljena opklada - da li će 24. marta 2014. godine u udarnim terminima i na naslovnicama srpskih medija veći prostor pripasti prvom pojavljivanju u sudnici narko-bosa Darka Šarića ili obeležavanju 15 godina od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju?

Od mene ne očekujte da zaboravim šta se dešavalo za vreme agresije na Srbiju... Većina nas nije zaboravila i oprostila: Predsednik Srbije Tomislav Nikolić
 

Naravno, Šarić odnosi prevagu nad NATO-om, nad nikada do kraja izbrojanim žrtvama i nikada do kraja svedenog troška ogromnog materijalnog razaranja širom Srbije u toku 79 dana Milosrdnog anđela, kako su natovci cinično nazvali oružani napad preduzet bez saglasnosti SB Ujedinjenih nacija.


- Od mene ne očekujte da zaboravim šta se dešavalo za vreme agresije na Srbiju... Većina nas nije zaboravila i oprostila. Možda bi neki to i učinili, ali nismo čuli iskreno

"Rusija danas" emitovala film

Televizijski kanal Rusija danas na godišnjicu NATO agresije na SRJ emitovala je premijerno dokumentarni film "Zašto?" o NATO zločinima u Jugoslaviji. Ekskluzivni dokumentarni film u produkciji novinarki tog kanala delo je Srpkinje Jelene Milinčić i Amerikanke Anise Nauai. One su razgovarale sa svedocima tragičnih događaja iz 1999. i bombardovanju Srbije koje je rezultiralo sa više od 2.000 civilnih žrtava, uključujući 88 dece.

izvinjenje za bezobzirno raketiranje mosta na kome je narod provodio verski praznični dan - izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić. On je juče položio venac kod spomenika stradalima na mostu u Varvarinu, gde je NATO ubio 10 ljudi.


- Svih ovih godina nabrajamo žrtve ostvarivanja političkih ciljeva silnika. Kada bismo uz imena hiljada nevinih žrtava koje pominjemo i žalimo svi, a ne samo porodice, saznali ime makar jednog kažnjenog dželata, naredbodavca ili izvršioca, bilo bi nam lakše. Čudan smo narod mi Srbi, možda bismo većini i oprostili - rekao je Nikolić.


Činjenica je da ni 15 godina nakon agresije Beograd nije prebrojao svoje žrtve. Posle rata, tadašnja savezna vlada objavila je spomen-knjigu "Junaci otadžbine", u kojoj su pobrojana imena 1.002 poginula i nestala pripadnika vojske i policije, ali broj stradalih civila i dalje je u sferi odokativnog procenjivanja i uglavnom se kreće od 1.500 do 2.500 nevinih žrtava. U vreme vlade Demokratske stranke spominjala se izgradnja Memorijalnog centra i to na predlog SPC, ali to danas niko ne pominje.


- Narod koji zaboravlja svoje žrtve i svoju istoriju osuđen je da je ponovo preživljava. Moramo da čuvamo sećanje na sve one koji su branili našu zemlju - izjavio je odlazeći premijer Ivica Dačić nakon što je juče položio venac na spomen-obeležje "Glasnik" na brdu Straževica u Rakovici, jednom od najviše gađanih lokacija tokom bombardovanja.
NATO je priznao da je za vreme bombardovanja bačeno 30.000 projektila sa osiromašenim uranijumom na 112 lokacija. Najviše na Kosovu. O pogubnom uticaju bombi sa osiromašenim uranijumom na zdravlje ljudi još nema istraživanja državnih

NATO se hvali preko Tvitera

Portparolka NATO-a Oana Lungesku na zvaničan Tviter nalog pres-službe NATO-a postavila je juče sliku sa natpisom "NATO Air - Just do it" obeležavajući na taj način 15. godišnjicu početka bombardovanja Jugoslavije. Uz fotografiju transparenta "NATO Air - Just do it" (NATO, učini to), koji su kosovski Albanci nosili pre i tokom bombardovanja, Lungesku je prenela i komentar kosovske ministarke Vljore Čitaku. "Pre 15 godina NATO je intervenisao kako bi zaustavio genocid na Kosovu. Nikada nećemo zaboraviti", napisala je Čitaku.

 

ustanova, pa se slika o rastu broju obolelih od malignih bolesti gradi na osnovu izjava pojedinaca iz zdravstvenih ustanova.

- Za 15 godina mi imamo te takozvane sistemske maligne bolesti povećane za 74 odsto, a istovremeno mortalitet od njih je povećan za 139 odsto - upozorava doktor Radomir Kovačević iz Instituta za medicinu rada i radiološku zaštitu Srbije.


Za bivšeg ministra za KiM Slobodana Samardžića "bombardovanje je imalo za cilj da se od Srbije silom otme Kosovo".


"Korak po korak, mi prihvatamo NATO standarde, mi šaljemo našu vojsku u bojišta širom sveta pod okriljem EU kako bi obavljali strateški posao za NATO. Polako privikavamo narod na bedu i na primoravanje da jednog dana prihvati takvu soluciju", rekao je Samardžić.


Njegove reči potvrđuje i to da se Srbija nedavno priključila dvonedeljnim vojnim vežbama u Bugarskoj u kojima učestvuju vojnici 11 država članica NATO-a.
 

Polaganje venaca i pomeni


Ministar odbrane Nebojša Rodić položio je venac u Vranju kod Spomen-obeležja poginulim vojnicima. Predstavnici Beograda poštu poginulima odali su kraj groba Milice Rakić u Batajnici, kod Spomenika žrtvama rata i braniocima otadžbine od 1990. do 1999. na Savskom trgu, kod Spomen-obeležja poginulim gardistima i pacijentima KBC "Dragiša Mišović", kod Spomen-obeležja "Zašto" na Tašmajdanu i na Straževici. U svim pravoslavnim hramovima služen je pomen žrtvama, kojima su prisustvovali i predstavnici političkih stranaka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online