Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 10.03.2015.
17:27
B92 A

"Nije mi jasno šta se ljudima ne sviđa u vezi 'Beograda na vodi'"

"Ranije su svi pričali da je Beograd na vodi laž, a sada kada se projekat odvija, odjednom pričaju "ovo nam se ne sviđa", kaže prvi čovek Beograda Siniša Mali.

Tanjug
Najpoznatije svetske firme radile na izradi projekta Beograd na vodi: Siniša Mali

Mali je u Kažiprstu rekao da o ukusima može da raspravlja, iako mu "nije jasno šta se ljudima ne sviđa", a istakao je da ne treba padati na političke predrasude.

- Ovo nije politički projekat, nešto vezano za izbore. Hajde da se bavimo time da li je projekat dobar za Srbiju. Kažem vam da je ovo budućnost i da će probuditi i pokrenuti zemlju - rekao je Mali.

Gradonačelnik Beograda je rekao da brojne kritike nisu opravdane, nakon konstatacije da je od prvog dana deo stručne javnosti kritikovao projekat mahom i zbog toga što domaću struku niko nije ni pitao o "Beogradu na vodi".

- Veliki broj stručnjaka se uključio u projekat. Video sam se danas i sa predstavnicima Akademije arhitekture Srbije (AAS) sa kojima sam imao konstruktivan razgovor. Arhitekta Mihajlo Mitrović mi je rekao da je on dizajnirao Geneks kulu i da to tada niko nije razumeo, a da su je Beograđani posle više decenija prihvatili kao kapiju svog grada - rekao je Mali.

Podsetimo, AAS je pre nekoliko dana u deklaraciji pozvala gradske vlasti da hitno obustavi ceo projekat, a poznati arhitekta Dragoljub Bakić je za Radio B92 rekao da bi na Savi trebalo "napraviti jedino park i šetalište, a ne kule i gradove".

Bakić je naveo da bi gradu u slučaju izgradnje "Beograda na vodi" pretio saobraćajni haos, dok Mali kaže da su sve studije urađene i da nema razloga za bojazan.

- Na planu su radile najpoznatije svetske firme, urađene su sve neophodne studije od saobraćajnih do infrastrukturnih, konsultovani su svi koje je trebalo konsultovati. Mi ćemo i ubuduće uključiti sve - rekao je Mali.

"Ugovor za nekoliko nedelja"

Gradonačelnik je podvukao i da investitor nije imao nikakve veze sa studijama, već da je grad samo od investitora dobijao preporuke tokom njihove izrade.

Deo kritika na račun projekta je stigao i zbog toga što javnost nije upoznata sa tim šta je tačno dogovor grada i investitora, kakve su obaveze Beograda i Srbije i ko snosi rizike projekta.

- Ne preuzima Beograd nikakvu obavezu oko prodaje stanova. Ceo rizik preuzima investitor. Mi unosimo čistu zemlju, a oni sredstva za 1,8 miliona kvadrata. Radi se na oko 100 hektara zemljišta, o najlepšem delu Beograda, a cilj je da vratimo svetlo u taj deo grada, da sklonimo udžerice, parkirane vagone i stvorimo novu sliku - rekao je Mali.

Na pitanje zašto još nema ugovora, Mali je rekao da će do potpisivanja doći "vrlo brzo" i to za nekoliko nedelja.

 -Čim ga budemo potpisali, dolazim u vašu emisiju da prođemo kroz ceo ugovor - rekao je Mali.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.03.2015. 17:39
Nije ti jasno zato što si debil....
Utorak 10.03.2015. 18:36
Sviđa ims samo maketa, jer je ona jedino realna ! Skoči prvo pa reci hop...., kada tj. , ako napravite taj projekat, dođi pa pitaj ljude šta im se ne sviđa ?
Četvrtak 12.03.2015. 18:15
Ovde ce ziveti cela SNS i nihova elita jer ocigledno da se najvise gradi za politicare, posto oni najvise zaradjuju u Srbiji, a ostalih 97% obicnog naroda kojem je plata 20-25 hiljada dinara gledace beograd na vodi samo na slikama do kraja sog zivota. Pitam se kad ce biti na primer Sombor na vodi, Subotica na vodi, Valjevo na vodi, Nis na vodi, Kraljevo na vodi i ostali gradovi.. -ocigledno nikad!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online