Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 27.09.2015.
10:12
Tanjug, Vestionline A

Počinje izgradnja Beograda na vodi: Pogodite ko postavlja kamen temeljac

Postavljanjem kamena temeljca za dve stambene kule, danas će i zvanično početi izgradnja projekta Beograd na vodi, vrednog 3,5 milijardi evra. Ako ste mislili da će kamen temeljac postaviti gradonačelnik Beograda Siniša Mali, "opasno" ste pogrešili. Ako vam je prvi na pamet pao veliki vođa, bravo! Pa, naravno, da će to uraditi Aleksandar Vučić!

Tanjug
Svašta! Pa naravno da će Vučić postaviti kamen temeljac dve kule...

Neće to, doduše, uraditi sam (kao i sve ostalo) već će tu biti i direktor IGL Hilsa Muhamed Alabar.

Dve stambene kule imaće 296 stanova, odnosno oko 60.000 kvadratnih metara, a prodaja stanova po principu registracije zainteresovanih za kupovinu, počeće 3. oktobra, kada će se znati cena kvadratnog metra i kvadratura. U ponudi su jednosobni, dvosobni, trosobni i četvorosobni stanovi različitog dizajna i sadržaja, a imaće velike terase, bašte i pogled na Savu i promenadu.

Širok spektar sadržaja podrazumeva krovne bašte, dečije igralište i bazen, zatvoren bazen sa prostorijama za presvlačenje, prostor za jogu, odmor i sportske aktivnosti, kao i prostranu krovnu terasu koja nudi brojne mogućnosti budućim vlasnicima.

Prema rečima gradonačelnika Siniše Malog, oko 6.500 kupaca već se prijavilo za stanove, a rok za završetak kula je dve i po godine. Polaganjem kamena temeljca za dve kule, biće ispisana nova stranica u istoriji Beograda, kako je istakao Mali.

- Spuštamo Beograd na vodu, po prvi put nakon decenija tokom kojih su svi pričali o tome, ali niko nikada nije ništa uradio - istakao je gradonačelnik i naglasio da je krenuo rad na realizaciji druge faze. Od 132 porodice već su iseljene 32.

Vlasnik zemljišta biće Srbija sve do trenutka kada se nešto izgradi.

Dodao je i da će sledeće godine krenuti izgradnja nove autobuske stanice na Novom Beogradu. 

Premijer Vučić rekao je da će deo grada na kojem će biti izgrađen Beograd na vodi, a u kojem su bile straćare i đubre, postati "divan deo grada" i naglasio da se radi o važnom ugovoru, kojem će se radovati svi Beograđani.

U njihovoj izgradnji učestvovaće domaće firme, a do sada su potpisani ugovori sa domaćim kompanijama "Novko", za postavljanje šipova, "PMC" koja je zadužena za čišćenje terena i sa Mašinoprojektom, koja radi na dizajniranju kula.

Ah, ti zlobni kritičari...

Inače, Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat Beograd na vodi objavljen je u nedelju, 20. septembra na sajtu vlade Srbije. Objavljivanju ugovora prethodile su kritike pojedinih udruženja i opozicionih političkih stranaka, koje su insistirale da on bude predstavljen javnosti i tvrdile da je reč o netransparentnom procesu i projektu koji šteti ekonomskim interesima Srbije.

Kritike su vezane i za način izbora investitora, a protivnici projekta navode i da se zemljište prodaje, te da je omogućena konverzija prava korišćenja zemljišta u pravo faktičke svojine bez naknade.

Međutim, Mali je, odbacujući kritike, rekao da je ugovor objavljen nakon što su se za to stekli uslovi, odnosno nakon što je ugovor postao pravosnažan, pošto su obe strane ispunile svoje obaveze. Istakao je i da zemljište na kojem će biti izgrađen Beograd na vodi nije prodato već dato u zakup na 99 godina, a da je vlada umesto novca od naknade dobila 32 odsto udela u preduzeću "Beograd na vodi".

Kako se navodi, najmanje 50 odsto projekta mora da se završi u narednih 20 godina, dok je rok za završetak projekta 30 godina.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.09.2015. 10:45
Ккава фарса и циркус по нашим џеповима.
Nedelja 27.09.2015. 10:50
"radi se o vaznom ugovoru kome ce se radovati svi beogradjani"..... Odavno se Srbija u Srbiji ne pita, a sve je gladnija i gladnija....
Nedelja 27.09.2015. 17:52
Kamen je tu,a koga će pogodit u glavu,videćemo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online