Utorak 10.03.2015.
17:27
B92

"Nije mi jasno šta se ljudima ne sviđa u vezi 'Beograda na vodi'"

Tanjug
Najpoznatije svetske firme radile na izradi projekta Beograd na vodi: Siniša Mali

Mali je u Kažiprstu rekao da o ukusima može da raspravlja, iako mu "nije jasno šta se ljudima ne sviđa", a istakao je da ne treba padati na političke predrasude.

- Ovo nije politički projekat, nešto vezano za izbore. Hajde da se bavimo time da li je projekat dobar za Srbiju. Kažem vam da je ovo budućnost i da će probuditi i pokrenuti zemlju - rekao je Mali.

Gradonačelnik Beograda je rekao da brojne kritike nisu opravdane, nakon konstatacije da je od prvog dana deo stručne javnosti kritikovao projekat mahom i zbog toga što domaću struku niko nije ni pitao o "Beogradu na vodi".

- Veliki broj stručnjaka se uključio u projekat. Video sam se danas i sa predstavnicima Akademije arhitekture Srbije (AAS) sa kojima sam imao konstruktivan razgovor. Arhitekta Mihajlo Mitrović mi je rekao da je on dizajnirao Geneks kulu i da to tada niko nije razumeo, a da su je Beograđani posle više decenija prihvatili kao kapiju svog grada - rekao je Mali.

Podsetimo, AAS je pre nekoliko dana u deklaraciji pozvala gradske vlasti da hitno obustavi ceo projekat, a poznati arhitekta Dragoljub Bakić je za Radio B92 rekao da bi na Savi trebalo "napraviti jedino park i šetalište, a ne kule i gradove".

Bakić je naveo da bi gradu u slučaju izgradnje "Beograda na vodi" pretio saobraćajni haos, dok Mali kaže da su sve studije urađene i da nema razloga za bojazan.

- Na planu su radile najpoznatije svetske firme, urađene su sve neophodne studije od saobraćajnih do infrastrukturnih, konsultovani su svi koje je trebalo konsultovati. Mi ćemo i ubuduće uključiti sve - rekao je Mali.

"Ugovor za nekoliko nedelja"

Gradonačelnik je podvukao i da investitor nije imao nikakve veze sa studijama, već da je grad samo od investitora dobijao preporuke tokom njihove izrade.

Deo kritika na račun projekta je stigao i zbog toga što javnost nije upoznata sa tim šta je tačno dogovor grada i investitora, kakve su obaveze Beograda i Srbije i ko snosi rizike projekta.

- Ne preuzima Beograd nikakvu obavezu oko prodaje stanova. Ceo rizik preuzima investitor. Mi unosimo čistu zemlju, a oni sredstva za 1,8 miliona kvadrata. Radi se na oko 100 hektara zemljišta, o najlepšem delu Beograda, a cilj je da vratimo svetlo u taj deo grada, da sklonimo udžerice, parkirane vagone i stvorimo novu sliku - rekao je Mali.

Na pitanje zašto još nema ugovora, Mali je rekao da će do potpisivanja doći "vrlo brzo" i to za nekoliko nedelja.

 -Čim ga budemo potpisali, dolazim u vašu emisiju da prođemo kroz ceo ugovor - rekao je Mali.

2024 © - Vesti online