Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 08.11.2014.
19:42
Politika A

MMF zabrinut zbog "Beograda na vodi"

Predmet razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom potpuno neočekivano postale su i finansije Beograda, piše "Politika".

Vašingtonski finansijeri strahuju da se ne stvori deficit u republičkom budžetu

Misija predvođena Zuzanom Murgasovom zatražila je sastanak sa Sinišom Malim i on će se, prema saznanjima lista, krajem sledeće nedelje sastati sa delegacijom Fonda.

Povod za sastanak je bojazan vašingtonskih finansijera da se neki troškovi preliju na republički budžet, a time da se poveća deficit u državnoj kasi.

Jedan od opasnih presedana u vođenju fiskalne politike je to što su rebalansom budžeta predviđene subvencije za Gradsko saobraćajno preduzeće.

Formalno, reč je o neplaniranoj uplati gradu Beogradu. Suštinski, MMF to posmatra kao subvenciju. Za tu namenu predviđeno je dve milijarde dinara iz centralne kase.

Na ovaj rashod nedavno je upozorio i Fiskalni savet. Kako se navodi u njihovom izveštaju "novost u rebalansu je i da država subvencioniše lokalna javna komunalna preduzeća”.

Osim što ovaj rashod uvećava deficit Republike, on podriva i sistemski pristup finansiranja u državi, prema kome je lokalna samouprava nadležna za održivost lokalnih finansija, uključujući i lokalna javna komunalna preduzeća, upozorili su u svojoj analizi članovi Fiskalnog saveta.

Takođe, Svetska banka uradila je nedavno analizu o rezultatima poslovanja lokalnih javno-komunalnih preduzeća u Srbiji i tom prilikom upozorili da GSP dobija 60 miliona evra subvencija iz gradskog budžeta koje uglavnom troši na isplatu zarada i nabavku goriva.

Zvaničnike Fonda interesovaće svakako i projekat Beograd na vodi i to što će se do kraja godine iz budžeta potrošiti pola milijarde dinara za tu svrhu.

To, iz ugla budžetskih brojki nije veliki novac, ali će članovi Misije MMF želeti da čuju koliko će biti ukupan trošak za taj projekat. Procenjuje se da bi ti izdaci mogli da budu tri do četiri milijarde dinara.

Takođe, predmet razgovora sa Fondom biće i činjenica da izdaci za kamate i kredite čine petinu gradskog budžeta.

POVEZANE VESTI

Subota 08.11.2014. 19:45
NARODSKI REČENO VUČIĆU USRAO SI SE SA BEOGRADOM POD VODOM . SVE ŠTO JE REKAO VUČIĆ DO SADA JE NAJGORA GOLA LAŽ .
Subota 08.11.2014. 19:54
Hahahahahaha Vladi Srbiji je potrebna samo ruka koja je hrani, i to je to.
Nedelja 09.11.2014. 08:53
СТРАНЦИ СУ СХВАТИЛИ ДА ДРАМОСЕР ХОЋЕ ДА ГРАДИ ПОТЕМКИНОВА СЕЛА БЕЗ ПАРА. НАРОД ЈЕ ТО СХВАТИО ОДМАХ АЛИ ПИЦОУСТИ И ЕКИПИЦА ОКО ЊЕГА ЖИВЕУ СВОЈИМ СНОВИМА. ЖИВЕЛА СРБИЈА
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online