Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.02.2015.
07:46
D. Dekić - Vesti A

Svilen gajtan za Sašu Jankovića?

Spor zaštitnika građana Srbije Saše Jankovića sa Ministarstvom odbrane mogao bi da bude okončan "svilenim gajtanom" za ombudsmana. Kako se spekuliše u političkim krugovima, ovakav naum bio je i povod jučerašnjeg zasedanja skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

A. Čukić
Kamen u cipeli vlasti: Saša Janković

Odbor je usvojio zapisnik sa prethodne sednice u kojem se navodi da nije bilo nepravilnosti u radu Vojno bezbednosne agencije (VBA) na koje je ukazao Janković. Tome se protivila opoziciona Demokratska stranka čiji je poslanik Dragan Šutanovac rekao da ovakav zaključak ne sledi iz toka sednice na kojoj je i zaštitnik građana izneo saznanja o vojnim zloupotrebama.

Obelodanivši više propusta u radu VBA Janković je nedavno uskomešao javnost, da bi krajem januara poslanik SNS Vladimir Đukanović najavio peticiju za njegovo razrešenje jer "ne obavlja dobro svoj posao i narušava kredibilitet te institucije".

Samo dan posle Đukanovićevog predloga, ombudsman je izašao sa još jednim dokumentom u kojem se navodi da je VBA pratila aktivnosti radikala 15. novembra 2014. kada je organizovan miting povodom povratka Vojislava Šešelja iz Haga.

Ovaj miting je bio i tema jučerašnje sednice Odbora za bezbednost na kojoj je Šutanovac kazao da bi Odbor trebalo da traži od VBA da u najkraćem roku dostavi strogo poverljivi izveštaj koji je dokaz o praćenju aktivnosti radikala.

Šutanovčeve reči da je vojni ministar potvrdio postojanje takvog dokumenta negirao je naprednjak Igor Bečić tvrdnjom da je Gašić rekao samo da se protiv čoveka koji je Jankoviću bio izvor vodi postupak zbog navodne pronevere. Bečić je pozvao ombudsmana da taj dokument, ako ga poseduje dostavi Odboru, a da je sve drugo o praćenju aktivnosti SRS, optuživanje na osnovu medijskih tvrdnji.

Predsednik Odbora Momir Stojanović najavio je da će u aprilu Odbor obaviti redovnu kontrolu rada službi, pa i VBA, što je i prilika da ta služba dostavi traženi dokument.

Na pitanje "Vesti" da li je moguće da vlast smeni zaštitnika građana, vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović odgovara rečima "bojim se da hoće, a nadam da neće".

- Saša Janković, objektivno kao ličnost i delovanjem, smeta onima koji imaju najveću moć u državi, i već je bilo predloga za njegovu smenu. Njegovim uklanjanjem pre isteka mandata, čak i ako nema stvarnog razloga pokazalo bi tvrdoglavost, upornost i glupost vlasti da sebi puca u nogu. On strogo po zakonu i pravu pokušava da vrši kontrolu, ali se neke norme podvode pod politički interes Srbije, pa misteriozna služba VBA dobija prednost nad ombudsmanom i Janković biva, kako smo videli, proglašavan neprijateljem države i prišiva mu se velika plata i neke druge stvari - ukazuje Stojadinović.

On ipak ne gubi nadu da će "bar deo SNS imati više pameti" pa vlast neće uskočiti u zamku smene zaštitnika Jankovića i poverenika za informacije Rodoljuba Šabića koji samo rade svoj posao.

- Smena je opasna stvar za javni moral vlasti, jer je zaštitnik regulator demokratskih principa, pa valjda neće pribeći smenjivanju, već će ostankom obojice na nezavisnim funkcijama pokazati da je vlast demokratska - zaključio je Stojadinović.

Bahati ali i oprezni

Dragan Šutanovac za "Vesti" ukazuje da vlast ne sarađuje sa zaštitnikom na način koji propisuje zakon, ali smatra da neće otići tako daleko i smeniti Jankovića.
- Poslanik Đukanović je rekao da će pokrenuti inicijativu za smenu Jankovića, ali vlast, ma koliko bila bahata, nema kapacitet za to, jer ombudsman radi po zakonu, pa je sigurno da ni među građanima, ali i u Briselu koji prati stanje u Srbiji na njenom putu ka EU, ne bi bilo simpatija prema takvom potezu - ocenio je Šutanovac.

Izvan svake logike

Prema zakonu, zaštitnika građana razrešava Skupština većinom glasova, na predlog većine u Odboru ili najmanje trećine poslanika. Smena je moguća ako nestručno i nesavesno obavlja funkciju, ako obavlja drugu javnu funkciju ili dužnost koja može uticati na njegovu samostalnost i nezavisnost, ili ako bude osuđen za krivično delo. Ukazujući da vlast može da posegne za prvom od te tri stavke, Stojadinović ističe da bi to bilo kontadiktorno, jer bi do smene ombudsmana došlo zato što je "isuviše revnosno radio svoj posao".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online