Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.01.2015.
05:50
Lj. Ivanović - Vesti A

Strogo poverljivo kršenje zakona

Mučna rasprava na skupštinskom Odboru za bezbednost nije javnosti ponudila odgovore zbog čega vojna agencija obezbeđuje civile, ali i državne funkcionere koji na to nemaju pravo po zakonu.

Fonet/A. L.
Sve za odbranu Vučića: Bratislav Gašić

Umesto da ministar odbrane objasni po kojem je to zakonu propisao Andreju Vučiću, bratu premijera Srbije, obezbeđenje Kobri, rasprava je usmerena na platu zaštitnika građana i njegovu diskreditaciju. Pritisnut napadima Saša Janković je na kraju sednice odlučio da pročita dokument koji je nosio oznaku "strogo poverljivo".

Paranoja

Država je priznala da je radila nezakonito i sada bi država trebalo da kazni samu sebe, što se u Srbiji neće dogoditi. Nije to prvi put da saznajemo da nas prate. Ali, nećemo zbog ovoga postati paranoični i osvrtati se preko ramena. Ko je paranoičan vidi se iz postupaka same države, kaže za "Vesti" Zoran Krasić, visoki funkcioner SRS-a.

Reč je o informaciji koju je 2. Centar VBA iz Novog Sada poslao centrali gde su navedeni detalji o pripremama radikala za miting dobrodošlice Vojislavu Šešelju zakazan za 15. novembar.

Izveštaj nosi datum 14. novembar 2014. a u njemu se još navodi i da vojni obaveštajci nemaju saznanja da će u Beograd krenuti i pripadnici ekstremističkih i navijačkih grupa. VBA u izveštaju ističe i da su čelnici pokreta Dveri poslali dopise svojim regionalnim odborima u kojima ih obaveštavaju da će na mitingu u Beogradu učestvovati samo ako ih lično Šešelj pozove.

- Nemam pouzdana saznanja da je taj dokument tačan i verodostojan, ali imam ozbiljnu sumnju koju treba da proverim. Protivzakonito je prikupljanje podataka koji nisu u skladu sa Zakonom o VBA jer je ona nadležna za kontraobaveštajnu bezbednosnu zaštitu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Da u ovom papiru stoji ijedna indicija da radikali planiraju napad na Ministarstvo i Vojsku Srbije, tada bismo mogli razgovarati, ali takva saznanja nisu navedena u dokumentu - rekao je Janković.

Ministar Gašić je praktično priznao autentičnost dokumenta.

- To što ste sada pročitali je potpisao oficir koji je penzionisan u decembru prošle godine i protiv njega se vodi postupak zbog pronevere velikog novca - rekao je Gašić. Odgovor na pitanje po čijem nalogu i u koju svrhu vojni obaveštajci nadziru aktivnosti jedne vanparlamentarne partije nije dat.

Opasan presedan

Transparentnost Srbija smatra da je skupštinski Odbor za bezbednost propustio priliku da utvrdi ozbiljnu povredu Zakona o zaštitniku građana koju su načinili Ministarstvo odbrane i VBA.
- Ovo je posebno opasan presedan. Skupštinski odbori su se do sada makar deklarativno zalagali za poštovanje propisa, čak i kada nisu pozivali izvršnu vlast na odgovornost zbog njihovog kršenja - navodi Transparentnost.

Posle šest sati rasprave skupštinski odbor je bez prisustva javnosti doneo zaključak da VBA nije prekršila zakon! U međuvremenu, poslanik vladajućih naprednjaka Vladimir Đukanović najavio je prikupljanje potpisa za razrešenje Saše Jankovića s funkcije zaštitnika građana.

General izabrao "manje zlo"

Direktor VBA Petar Cvetković je priznao da je on doneo odluku da se ombudsmanu ne dostave dokumenta o incidentu u kojem je pretučen brat premijera, već da je prosleđen tužiocu.
Brigadni general Cvetković je rekao da je, kada je dobio zahtev od Jankovića za dostavljanje dokumenata, "vagao" između Zakona o krivičnom postupku i Zakona o zaštitniku građana, te da je odlučio da postupi po ZKP, jer bi u suprotnom, tvrdi, tužilac mogao da podnese krivičnu prijavu.
- Izabrao sam manje zlo - rekao je Cvetković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online