Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 07.05.2015.
09:11
B. Đokić - Vesti A

Gašićev rat s Jankovićem

U medijsku kampanju protiv zaštitnika građana Saše Jankovića uključio se ministar vojni Bratislav Gašić. On je javno izneo tvrdnju da se Jankovićev prijatelj Predrag Gojković nije ubio 1993, kako je tada utvrdila istraga, nego da je ubijen.

Tanjug
Pismo iz ministarstva: Bratislav Gašić

Da podsetimo, navodno spektakularne detalje vezane za samoubistvo Jankovićevog prijatelja Predraga Gojkovića u stanu i sa pištoljem zaštitnika građana, objavljuje beogradski taboloid. Sada je otvoreno pismo uputio ministar vojni Bratislav Gašić, koji uporno već dva meseca ne daje odgovore na pitanja oko pada vojnog helikoptera u kom je poginulo sedam osoba.

Sada je Gašić izneo tvrdnju da je Predrag Gojković ubijen 1993. Ministar, međutim, nije izneo ko ga je u tom slučaju ubio. Tako se Janković čiji je posao da građane Srbije štiti od svakog nasilja vlasti našao na meti te iste vlasti.

Novinari "Vesti" iz kabineta Saše Jankovića nisu dobili komentar na tvrdnje ministra Gašića na tvrdnje da je Jankovićev prijatelj Predrag Gojković u stvari ubijen.

- Znali ste da po vašim medijima tražite odgovornost za pad helikoptera, što nije u vašoj nadležnosti. Sada ja kao običan građanin tražim od vas odgovore, kako bi građani Srbije posle 23 godine saznali istinu o ubistvu Predraga Gojkovića - poručio je Gašić u otvorenom pismu Jankoviću.

Sukob zaštitnika građana i ministra Gašića počeo je ubrzo po održavanju gej parade prošle jeseni. Tada je Janković zatražio da Ministarstvo odbrane, odnosno Vojno-bezbednosna agencija (VBA), objasni zašto je uzela snimke bezbednosnih kamera na kojima je zabeležen incident u kom su žandarmi pretukli brata premijera Andreja Vučića i Predraga Malog, brata gradonačelnika Beograda, kao i dvojicu pripadnika vojne jedinice Kobre.

Sukob se nastavio i posle pada helikoptera u kom je poginulo sedam osoba, jer ministar Gašić smatra da je Jankovićevo zanimanje za ovaj slučaj navodno van njegove nadležnosti.

Arhivu na videlo

Janković je izjavio da će lično otići u VBA kako bi imao uvid u dokumenta o incidentu za vreme održavanja Parade ponosa.
- Izvršiću uvid kako bih činjenicama potkrepio sve okolnosti. Postoje dokumenti vojne policije, a ministar Gašić uprkos zakonu ne dostavlja te podatke. Činjenice će biti predstavljene javnosti, izuzev onih koje bi eventualno ugrozile službe - izjavio je Janković.

Naime, javnost su uzburkala pitanja zašto je ministar Gašić odobrio poletanje vojnog helikoptera za Novi Pazar radi spasavanja bolesne bebe, suprotno vojnim propisima i pravilima i pri vremenskim uslovima nepogodnim za let, i zašto o tome nije obavešten načelnik generalštaba Ljubiša Diković? Istovremeno, Janković je tražio Gašićevu moralnu odgovornost u ovom slučaju.

UN upozorava naprednjake

Visoki komesar Ujedinjenih nacija Zejd bin Raad izrazio je zabrinutost zbog "kontinuiranog i rastućeg pritiska na ombudsmana Sašu Jankovića koje sprovode vlasti u Srbiji, uključujući i članove SNS-a".
Podseća se da je to počelo nakon što je Saša Janković objavio istraživanje u kome je naveo da je (VBA) protivzakonito prisluškivala opozicione stranke, lidere sindikata i sudije. Komesar smatra da je u poslednje tri nedelje obnovljena kampanja napada na Jankovića, naročito u medijima bliskim SNS-u.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.05.2015. 10:30
idi konjino lepi pločice,ne bistri politiku
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online