Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.01.2015.
14:01 >> 14:37h
Beta, Vestionline A

Gašiću, šefe, neko je zeznuo... Izgleda da si ti. Hoće li sad da te hapse?

Da parafraziramo izjavu "šefe, zeznuli smo, izvlači nas", jednog od vojnih policajaca iz slučaja "prebijanje Andreja Vučića i prijatelja", ali ministar odbrane Bratislav Gašić je izgleda negde zeznuo, pa bi sad trebalo da odgovori na osam pitanja zaštitnika građana Saše Jankovića, na koja odgovor čekaju i svi slobodarski orijentisani građani Srbije. Pri tome, postavlja se i pitanje, ako je ministar Gašić kršio zakon i dodeljivao vojne policajce za obezbeđenje raznim svastikama, šurnjajama, a ne samo Zvaničnom Bratu premijera Srbije, hoće li i ministra da hapse u okviru ove akcije što tokom ponedeljka i utorka traje u Srbiji?

Fonet/N. Đ.
Premijer je lepo rekao da ko ne da dokumenta - kriv je: Ministar Bratislav Gašić

Naime, zaštitnik građana Saša Jankovića pozvao je u utorak ministra odbrane Bratislava Gašića da bez odlaganja dostavi sve podatke značajne za kontrolu Ministarstva u vezi sa incidentom na Paradi ponosa, u kojem su učestvovali pripadnici Žandarmerije, Vojne policije i brat premijera Srbije.

Janković je u dopisu ministru odbrane podsetio da je postupak kontrole Ministarstva počeo 10. novembra 2014. godine i da je Gašić 17. decembra odbio da dostavi podatke potrebne za donošenje ocene o postojanju propusta, dodavši da je ministar unutrašnjih poslova dostavio više od 100 dokumenata, kao i audio i video snimke službenih komunikacija.

Navodeći da je nepohodno da nastavi posupak kontrole radi utvrđivanja eventualnih propusta u radu, odnosno nezakonitosti i nepravilnosti na štetu građana, Janković je pozvao Gašića da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana, odgovori na postavljena pitanja.

Ovo su pitanja na koja zaštitnik građana očekuje odgovor od ministra odbrane, a koja zanimaju i sve građane Srbije.

1. Na osnovu kog člana Zakona o Vojsci ili drugog zakona pripadnici Vojne policije obezbeđuju predsednika Vlade?
2. Kako je tačno glasio zadatak pripadnika Vojske Srbije S.S. i S.J, koji su bili u pratnji premijerovog brata, kao i gde se u trenutku događaja nalazila prethodnica obezbeđenja koju su ta dva vojna policajca, navodno, obezbeđivala.
3. Da li su dva vojna policajca imala naređenje da prođu kroz kordon na mestu događaja, da li je njihov prolazak najavljen policiji na terenu, ko je koordinirao rad na terenu i da li se na zadatake, na kakvom su bili S.S. i S.J, ide u društvu civilnih lica.
4. Da li bliskost pripadnika obezbeđenja sa bližim okruženjem štićene ličnosti može negativno da utiče na efikasnosti zaštite?
5. Na kojim vojnim zadacima se u vezi obezbeđenja ličnosti nosi pištolj sa metkom u cevi.

6. Da li je protiv vojnih policajaca S.S. i S.J. ili protiv nekog dugog zaposlenog u Ministarstvu pokrenut disciplinski ili neki drugi postupak u vezi incidenta?

7. Na osnovu kog člana Zakona o VBA i VOA su pripadnici VBA uzeli izjave od svedoka i snimke sa nadzornih kamere dve okolne banke.
8. Ombudsman je pitao Gašića kako objašnjava i to što se, prema službenim spisima MUP-a dostavljenom zaštitniku, jedan od dvojice policajca posle sukoba nadeređenom, preko mobilne veze, obratio sa: "Šefe, zeznuli smo, izvlači nas".

Zaštitnik građana je tražio od ministra Gašića i da mu dostavi podatke pomoću kojih može da kontaktira dvojicu vojnih policajaca kako bi sa njima, u skladu sa zakonom, razgovarao. On je zamolio ministra odbrane da ga ne upućuje na Tužilaštvo, već da odgovori na zahteve kako nalažu "pozitivni propisi, od kojih ne može niti sme da bude jači niko i ništa".

Takođe, Janković je na sajtu www.ombudsman.rs objavio dokument službe unutrašnje kontrole MUP-a Srbija u kome se navodi da je na dan Parade ponosa, posle incidenta, VBA ispitivala građane pre policije i oduzela snimke bezbednosnih kamera iz banaka u okolini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online