Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.01.2015.
23:33
B92 A

Odbor: Nema dokaza za Jankovićeve tvrdnje

Nakon više od šest sati zasedanja skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti usvojen je zaključak da nema nikakvih nezakonitosti u radu VBA.

Fonet
Odbor smatra da Saša Jankovič nije ponudio uverljive argumente

Kako je navedeno, ombudsman Saša Janković nije mogao da iznese uverljive podatke i dokaze da je bilo ma kakvih nezakonitosti u radu VBA.

Predsednik Odbora Momir Stojanović rekao je novinarima da zaštitnik građana nije pružio ubedljive dokaze da je VBA prisluškivala sindikalne lidere, predstavnike političkih partija, sudije.

Ministarstvo odbrane je zaključilo i da će sačekati odluku Tužilaštva o tome da li će Jankoviću biti dostavljena dokumentacija koju traži.

Ombudsmanu je zameren i način na koji je nastupio u javnosti u vezi sa incidentom tokom Parade ponosa u kojem je pretučen brat premijera Andrej Vučić.

Ombudsman je na sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti rekao da je ovo bio prvi slučaj zbog kojeg se zaštitnik građana, i to kad radi svoj posao, izlaže takvoj vrsti optužbi koje mu stavljaju "krst izdajnika na čelo".

- Nije sporno da se tokom Parade ponosa dogodio incident u kome su učestvovali pripadnici Vojske, a kasnije se saznalo i pripadnici Vojnobezbednosne agencije. Ovo nije mesto da polemišem s bilo kim o tome šta je predmet kontrole i šta mogu da tražim, a šta ne. To je izričito propisano zakonima i Ustavom - izjavio je Janković.

- Kad su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić rekli da ih neko prisluškuje, niko ih nije napadao govoreći da time pokušavaju da podriju sistem bezbednosti i da rade iz loših namera - pomenuo je Janković.

On je kao jedini način izlaska iz ovakve situacije, a da pri tome država i sistem bezbednosti budu jači, naveo upravo kontrolu koju treba da obavi zaštitnik građana, što podrazumeva da proveri sva dokumenta ne iznoseći ih u javnost, a da kasnije o tome obavesti i Dom Narodne skupštine.

Direktor Vojnobezbednosne agencije Petar Cvetković izjavio je da je on doneo odluku da se ombudsmanu Saši Jankoviću ne dostave dokumenti o incidentu u kojem je pretučen brat premijera Andrej Vučić i dodao da od kada je taj predmet poslat tužiocu prestaje sva nadležnost vojne agencije.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović počeće da prikuplja potpise u poslaničkoj grupi naprednjaka za razrešenje Saše Jankovića sa funkcije zaštitnika građana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online