Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 11.02.2015.
16:49
Beta A

Nikolić: Sporazum sa Kosovom me raduje. Ali, kada će početi primena?

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da ga raduje parafiranje sporazuma Beograda i Prištine u oblasti pravosuđa, ali da se boji da Srbija nije spremna da odmah počne da ga primenjuje.

Fonet/N. Đ.
Srbija nije spremna da počne sa primenom sporazuma: Tomislav Nikolić

- Sve dogovoreno što reguliše odnose, mene uvek može da obraduje, samo se bojim da Srbija nije spremna sa brojem sudija i tužilaca da startuje odmah. Nisam video da se neko u poslednjih godinu dana pripremao za rešenje koje odmah može da bude primenjeno. Imamo li

uopšte takvih kadrova na Kosovu i Metohiji? Mislim da nemamo - rekao je Nikolić u intervjuu za "Novi magazin".

On je naveo da će za prvo vreme morati da se predvidi ispomoć i da se nada da su Ministarstvo pravde i Vlada Srbije pripremili rešenje.

Nikolić je kazao i da će se tek videti kakve će "reperkusije" dogovoreno imati na živote ljudi, s obzirom da će sud sa dva sedišta u Kosovskoj Mitrovici dovesti do velike "fluktacije" preko mosta, "čega se uvek pribojava".

- Objektivno, sada će ljudi imati potrebe sa severa da idu u Južnu Mitrovicu, sa juga u Severnu, jer su nadležnosti suda podeljene - napomenuo je Nikolić.

On je naveo i da se za sada u pregovorima sa Prištinom još sve kreće u granicama u kojima Srbija može ustavnim zakonom da kaže da su Kosovu data veće nadležnosti nego Vojvodini, ali i da je potrebno na sto staviti i pitanja imovine.

- Još se sve kreće u granicama u kojima Srbija može ustavnim zakonom da kaže: Da, poverili smo suštinskoj autonomiji KiM više nadležnosti nego autonomiji Vojvodine! Imamo pravo na to, ali očigledno je, ako nismo mogli da pokrenemo pitanje imovine, ako se uvek na sto stavlja ono što opredeli Brisel, da ćemo možda sa svojim zahtevima morati duže da čekamo - rekao je Nikolić.

On je naveo i da se sada postavlja pitanje šta sa tim postupanjem iz poteza u potez - dobijamo.

- Postavlja se pitanje šta tim postupanjem iz poteza u potez dobijamo i da li bi trebalo, kako ja mislim da bi bilo dobro, da ciljamo direktno u metu i kažemo: 'Stanite, ljudi! Šta je za vas KiM?', pa da vidimo u šta se uklapamo. Sve nam to vi lepo govorite, a onda nam kažete da nas na kraju čeka sporazum sa Kosovom bez kojeg vi nas nećete da primite - rekao je Nikolić.

Govoreći o platformi o Kosovu i Metohiji, koju je najavio da će da piše, on je kazao da veruje da se neće dopasti zapadu prvo zato što Srbija nikada neće priznati nezavisnost KiM i zato što će insistirati na tome da tretman četiri opštine severno od Ibra ne može da bude isti kao tretman ostalih opština u kojima su Albanci u većini, u kojima je prištinska administracija već uspostavila vlast, ingerencije.

- Dakle, ono što Albanci od 1999. nisu uspeli silom severno od Ibra, ne mogu da postignu ni tako što bi se dogovorili sa Beogradom! - rekao je Nikolić.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.02.2015. 17:19
Крљави љаџа стиропорски, казанџија ракиџија издајннички! Сваки пораз проглашава за победу, па он и она пицоуста наказа су највеће зло које је ову државу погодило у њеној историји!
Sreda 11.02.2015. 17:21
Николићу по чијем Уставу и закони ће се примењивати у тим судовима ? Не примењују се Српски закони већ закони Републике Косова .Николићу немојте више да нам мажете очи већ једном признајте да сте Бриселским споразумом признали Косово као државу.САД не траже од Србије да призна Косово као државу али тражи добросуседске односе две државе Косово и Србије.Николићу пре 5 година ниси желео Србију у ЕУ и НАТО а сада......Смрт издајниицима РАДИКАЛА
Sreda 11.02.2015. 19:31
hehe ---ma jok , mi smo glupi i naivni , nista ne znamo i gotovi smo ????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online