Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 02.02.2015.
13:39
Beta A

Tahiri: Sve spremno za sastanak srpskog i kosovskog premijera

Ministarka Vlade Kosova zadužena za dijalog Beograda i Prištine, Edita Tahiri izjavila je da je sve spremno za prvi susret premijera Kosova i Srbije, Ise Mustafe i Aleksandra Vučića u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Reuters
Glavna tema pravosuđe, neće biti razgovora o Trepči: Edita Tahiri

Po njenim rečima, glavna tema prvog susreta dvojice premijera biće pravosuđe.

- Očekujemo da se na ovom sastanku finalizira plan za ostvarivanje pitanja pravosuđa. Zatim sledi uspostavljanje jednog osnovnog suda za sedam opština shodno Zakonu o sudovima Kosova kao i formiranje kancelarije osnovnog tužilaštva koja će delovati na severu. Praktično će doći do uspostavljanja jedinstvenog sistema pravosuđa i na severu naše zemlje - rekla je Tahiri za dnevnik Epoka e re.

Kako je navela, Vučić i Mustafa će razgovarati i o rasformiranju "paralelne strukture koja se zove Civilna zaštita", koje je odavno planirano.

- EU je angažovala diplomatiju koja o tom planu razgovara sa Srbijom. Na sastanku može biti neke potvrde na nivou premijera o rasformiranju te strukture da bi se kasnije nastavilo sa praktičnom primenom rasformiranja Civilne zaštite - kazala je Tahiri.

Ona je dodala da će moguća tema razgovora biti početak primene plana o telekomunikacijama koji se prvenstveno odnosi na to da Kosovo dobije međunarodni telefonski pozivni broj od Međunarodne unije za telekomunikacije.

- To su sve teme o kojima će se razgovarati i ovaj sastanak će poslužiti i za analizu dokle se stiglo sa primenom sporazuma iz Brisela, šta će biti vizija za budućnost i o kojim će se temama u buduće razgovarati - kazala je ministarka.

Kako je ukazala, Vučić i Mustafa će razgovarati i o neostvarivanju obaveza koje je Srbija preuzela sporazumom potpisanim 19. aprila 2013. godine.

Tahiri je dodala da će pitanje zajednice ili asocijacije srpskih opština na Kosovu "morati da saćeka" jer je prioritet predstojećeg sastanka premijera, tema pravosuđa.

Na pitanje da li će se u Briselu razgovarati i o Trepči, Tahiri je rekla da Kosovo neće prihvatiti da taj kombinat bude tema razgovora, dodavši da "i Srbija zna da se o Trepči neć pričati".

- Za četiri godine smo Srbiji jasno u Briselu stavili do znanja da o imovini i bogatstvu Kosova nikada nećemo ni sa kim razgovarati. Bilo je pokušaja sa srpske strane da se to pitanje postavi tokom svih ovih godina dijaloga ali mi smo odlučni da to ne može biti tema razgovora - rekla je Tahiri.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.02.2015. 14:22
Dobro je da dvije države surađuju, jer svima vam je potreban mir i dobrosusjedski odnosi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online