Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 30.01.2015.
12:27
Srna A

"Zamena ruskog gasa američkim je prazno obećanje"

"Tvrdnja američkog senatora Kristofera Marfija da bi američki tečni gas mogao da Balkanu nadomesti ruski gas, nema podlogu u realnosti i njen cilj je uteha onima koji su veoma mnogo izgubili negradnjom gasovoda Južni tok" rekao je Srni predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić.

gazprom.com
Američki gas preskup da bi bio alterntiva ruskom

- Cilj takve priče je politika. To nije ni tehnika, ni struka ni energetika, to je politika. Žele da uteše one koji su veoma mnogo izgubili negradnjom `Južnog toka`: evo pomoći će nam iz Amerike - ali od te pomoći nema ništa - rekao je Vuletić.

On ističe da u takve priče ne treba verovati, jer je to neizvodljivo pre svega zato što je preskupo.

Vuletić objašnjava da, iako se tvrdi da je gas dobijen iz uljnih škriljaca jeftiniji, kada se uzmu u obzir svi troškovi dopremanja, pretvaranja iz gasnog u tečno stanje i izgradnju potrebne infrastrukture, kubik takvog gasa bio bi bar dvostruko skuplji od prirodnog gasa iz Rusije.

Kako navodi Vuletić, za gas iz uljnih škriljaca u Americi treba napraviti postrojenja za njegovo prečišćavanje i dovođenje u stanje prirodnog gasa, kao i gasovode do Atlantika, gde treba napraviti postrojenja za njegovo prevođenje u tečni gas.

- Treba da taj tečni gas ubacite u tankere, pa tankeri da plove nekoliko dana do Evrope, pa u Evropi da napravite postrojenja za regasifikaciju i onda od njega nove gasovode do potrošača.  To su priče za one koji se u to ne razumeju. Za stručnjake to je smešno - rekao je Vuletić.

Američki senator Kristofer Marfi izjavio je da bi SAD mogle da postanu alternativni snabdevač tečnog gasa i nafte na Balkanu i tako postanu nezavisne od Rusije i njenog gasa.

- Amerika sve više izvozi tečni gas i naftu i mogla bi da postane alternativni snabdevač na području Balkana - rekao je Marfi na skupu u nemačkom Maršalovom fondu, prenosi Glas Amerike.

POVEZANE VESTI

Petak 30.01.2015. 12:36
Наши политичари ће насести на такву причу.Њих свако може жедне преко воде превести.
Petak 30.01.2015. 13:32
Kad budu izbusili hrvatsku , unistili sve , onda ce da pokriju koju milijardu , uzmu ono sto im treba VLAST --e onda dolazi muka i plac !! Ajme gospe otisa san u tri lipe ????to je cilj ! jos se hrvati trzaju sa svojim firmama i kompanijama , ima tu jooos posla , nije im sve uzeto hehehe
Petak 30.01.2015. 15:28
Našoj vlasti uteha,nama saučešće.Tako bude kad brat bratu okrene ledja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online