Petak 30.01.2015.
12:27
Srna

"Zamena ruskog gasa američkim je prazno obećanje"

gazprom.com
Američki gas preskup da bi bio alterntiva ruskom

- Cilj takve priče je politika. To nije ni tehnika, ni struka ni energetika, to je politika. Žele da uteše one koji su veoma mnogo izgubili negradnjom `Južnog toka`: evo pomoći će nam iz Amerike - ali od te pomoći nema ništa - rekao je Vuletić.

On ističe da u takve priče ne treba verovati, jer je to neizvodljivo pre svega zato što je preskupo.

Vuletić objašnjava da, iako se tvrdi da je gas dobijen iz uljnih škriljaca jeftiniji, kada se uzmu u obzir svi troškovi dopremanja, pretvaranja iz gasnog u tečno stanje i izgradnju potrebne infrastrukture, kubik takvog gasa bio bi bar dvostruko skuplji od prirodnog gasa iz Rusije.

Kako navodi Vuletić, za gas iz uljnih škriljaca u Americi treba napraviti postrojenja za njegovo prečišćavanje i dovođenje u stanje prirodnog gasa, kao i gasovode do Atlantika, gde treba napraviti postrojenja za njegovo prevođenje u tečni gas.

- Treba da taj tečni gas ubacite u tankere, pa tankeri da plove nekoliko dana do Evrope, pa u Evropi da napravite postrojenja za regasifikaciju i onda od njega nove gasovode do potrošača.  To su priče za one koji se u to ne razumeju. Za stručnjake to je smešno - rekao je Vuletić.

Američki senator Kristofer Marfi izjavio je da bi SAD mogle da postanu alternativni snabdevač tečnog gasa i nafte na Balkanu i tako postanu nezavisne od Rusije i njenog gasa.

- Amerika sve više izvozi tečni gas i naftu i mogla bi da postane alternativni snabdevač na području Balkana - rekao je Marfi na skupu u nemačkom Maršalovom fondu, prenosi Glas Amerike.

2024 © - Vesti online