Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 29.01.2015.
15:00
Beta A

Selaković: Dok god Vučić veruje u mene, neću dati ostavku

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da je za pravosuđe veoma važno da se štrajk advokata više ne ponovi, ali da neće podneti ostavku, već da će biti u Vladi dok bude imao poverenje premijera Aleksandra Vučića.

Beta/N. S./AV
Ne odustaje od ministarske funkcije: Nikola Selaković

- Ja sam na ministarsko mesto došao na predlog Aleksandra Vučića, kao čovek u kojeg je on iskazao veliko i jako poverenje. Do onog trenutka dokle on bude imao to poverenje i verovao da mogu da izlazim u susret izazovima - biću ministar - rekao je Selaković u intervju za Nedeljnik.

Izuručenje kapetana Dragana

Komentarišući zahtev Hrvatske da joj Australija izruči Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, Selaković je rekao da se tri puta obraćao ministru pravde u Australiji ali da na poslednji dopis nije dobio odgovor.

- Ono što jeste otežavajuća okolnost je to da Vasiljković nije državljanin Srbije, nego Australije. Takođe, lobi u Australiji koji se zalaže za njegovo izručenje Hrvatskoj je izuzetno jak. Moje mišljenje jeste da njemu treba omogućiti pravično i fer suđenje i da je Srbija u svakom trenutku spremna da obezbedi takvo suđenje - rekao je on.

Selaković je dodao da u Vladu nije došao zbog sopstvene želje za funkcijom ili foteljom već zato što je u Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci prepoznao snagu koja posle "nekoliko decenija retrogradne putanje Srbije na svim poljima može da doprinese pozitivnim promenama u državi".

On je dodao da je srpsko pravosuđe sistem koji i dalje ima sve probleme koje je imao i pre štrajka advokata ali da je najvažnije da se sada nastavi rad s ciljem da se pravosuđe dovede na nivo koji građani Srbije zaslužuju.

- Teško može ta šteta (od štrajka) da se izmeri. Možemo samo da konstatujemo da je naneta velika šteta i da je nemerljiva. Nije ta šteta samo zbog procesa koji nisu održani, nego je mnogo šira, ali je ključno da se šteta takve vrste pravosuđu više ne ponovi. To je četiri meseca propuštenih prilika, ali je dobro što smo na kraju do kompromisnog rešenja došli razgovarajući za stolom - rekao je on.

Ministar je kao paušalne odbacio optužbe opozicije da su gotovo svi notari na svoje pozicije došli jer su bliski sa vladajućom SNS i dodao da "nikada nije ni video" 90 od 94 postavljena beležnika.

Govoreći o pregovorima sa Evropskom unijom i kritikama stanja u pravosuđu, Selaković je rekao da nema dileme da je glavni preduslov EU normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

- Kada bi pristup koji Vlada Srbije ima u rešavanju tog problema bio mnogo prihvatljiviji Briselu nego što je to danas, videli biste da srpsko pravosuđe ne bi bilo najkritikovanija oblast u izveštajima o našem napretku, već bi se u dobroj meri mnoge stvari koje danas znaju da mu se s pravom spočitavaju - prećutkivale - rekao je on.

Selaković je, međutim, ponovio da će Srbija učiniti sve što može da otvaranje tih poglavlja više uopšte ne zavisi od Srbije.

- Ispunićemo sve ono na šta smo se obavezali usvajajući i Strategiju i Akcioni plan i one zadatke koje smo sami sebe postavili, a koje je EK podržala dajući saglasnost na ova strateška akta. I to moramo da ispunimo ne zbog EU, nego zbog sebe. Što znači, otkloniti svaki mogući razlog da Srbija bude kočnica otvaranju pregovora kada je priča o pravosuđu - dodao je ministar.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.01.2015. 17:26
A što narod ne vjeruje u tebe, nikom ništa !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online