Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 09.10.2014.
06:05
J. Arsenović - Vesti A

Krga: O pogibiji gardista ne znam ništa!

Obeležavanje tragične pogibije gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića koji su pre 10 godina pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima ubijeni dok su čuvali stražu u vojnom objektu Karaš na Topčideru u Beogradu, ponovo je otvorilo pitanje šta je pred haškim istražiteljima o celom slučaju imao da kaže Ratko Mladić.

O pogibiji gardista ne znam ništa: Branko Krga
 

Osim što je negirao da su se on i ljudi koji su ga čuvali u to vreme krili u toj kasarni, Mladić je spomenuo neka imena tadašnjih visokih vojnih oficira koji, prema njegovom mišljenju, znaju šta se dogodilo te kobne noći.

Kako su "Vesti" nezvanično saznale iz istrage, jedan od prozvanih visokih oficira je tadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Branko Krga.


U razgovoru za "Vesti", general Krga ne krije iznenađenje da je Mladić u ovom kontekstu njega pomenuo.


- Nemam nikakav komentar, ja sam u to vreme bio načelnik Generalštaba i ko je nadležan za istragu može da me pita ako smatra da je potrebno - kaže Krga.

Službeno u Nemačkoj

Gde ste Vi bili u vreme ubistva gardista?
- Nisam bio u zemlji kada se to desilo. Kao načelnik Generalštaba bio sam u službenoj poseti u Nemačkoj. Vratio sam se čim sam čuo za pogibiju vojnika.

Znači da Vas niko do sada iz istrage nije kontaktirao da date izjavu povodom ovog slučaja?
- Ne, niko me nije kontaktirao. Video sam iz štampe da je početkom godine Mladić nešto izjavio u Hagu u tom smislu, verovatno istražni organi znaju šta će uraditi po tom pitanju.


Imate li predstavu zašto je Mladić uputio na vas?
- Čudi me otkud mu je palo na pamet da bih ja mogao nešto da znam. Da li zato što misli da bi načelnik Generalštaba morao da zna sve što se dešava u Vojsci? Vojska nije vršila istragu, već istražni organi u sastavu Ministarstva odbrane na čijem je čelu tada bio Prvoslav Davinić.


Da li je Vojska opstruisala istragu, uklanjala i otuđivala dokaze?
- Ništa Vojska nije opstruisala. Možete pitati one koji su vršili istragu, pa mi smo bili zainteresovani da se nađe odgovor na pitanje koje muči roditelje, ali i sve druge građane i pripadnike Vojske.


A ako vas zastupnici porodica ubijenih gardista budu pozvali da date iskaz, da li ćete pristati?

- Nemam nikakav problem da s bilo kim razgovaram o bilo čemu. Ja nisam strana u sukobu, već sam i kao građanin zainteresovan, a verujem i druge moje kolege iz tog vremena, da se otkrije istina.

Ma kakav Mladić

Najčešća pominjana verzija je da su gardisti stradali kada su otkrili da se u kasarni krije Mladić?
- Ma kakav Mladić! Niko se nije krio i kada je Mladić uhapšen utvrđeno je gde se on u to vreme nalazio, a to nije bila vojna kasarna.


Druga verzija je da su vojnici bili svedoci šverca oružja?
- Za to sada prvi put čujem. Znate šta, ovo je suviše ozbiljna stvar, a vi postavljate proizvoljna pitanja.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.10.2014. 09:00
general krga je klasicni vojnik.zalud podmetanja,cist je kao suza.
Četvrtak 09.10.2014. 09:46
Imate predsednika Drzave, koji nezna nista (tadic), predsednika Vlade koji nije obavesten (DR. Kostunica), generala koji se obavestava preko stampe (Krga), Ministra odbrane koji veze sa vezom nije imao (Davinic). Tako je funkcionisala drzava punih 12. godina. Svi su neobavesteni, niko nista nezna, svi daju suprotne izjave i kao papagaji jedino neznaju gde je bio Mladic. Pitamo se, zasto smo propali? Zato sto su nas vodili Dzdza, Bidza i Bulidza. Cela Srbija je ispastala zbog Mladica, ne sto je Mladic kriv, vec sto su se na njemu sticali politicki poeni, izdali su ga gad je bio pola mrtav, kad je liceo na prepariranog fazana, sve zbog drzave koja i nije to bila.
Četvrtak 09.10.2014. 10:57
Ima njih sigurno 10-20 koji znaju, ali čuvaju svoje d..e i d..e svojih kompanjona.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online