Četvrtak 09.10.2014.
06:05
J. Arsenović - Vesti

Krga: O pogibiji gardista ne znam ništa!

O pogibiji gardista ne znam ništa: Branko Krga
 

Osim što je negirao da su se on i ljudi koji su ga čuvali u to vreme krili u toj kasarni, Mladić je spomenuo neka imena tadašnjih visokih vojnih oficira koji, prema njegovom mišljenju, znaju šta se dogodilo te kobne noći.

Kako su "Vesti" nezvanično saznale iz istrage, jedan od prozvanih visokih oficira je tadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Branko Krga.


U razgovoru za "Vesti", general Krga ne krije iznenađenje da je Mladić u ovom kontekstu njega pomenuo.


- Nemam nikakav komentar, ja sam u to vreme bio načelnik Generalštaba i ko je nadležan za istragu može da me pita ako smatra da je potrebno - kaže Krga.

Službeno u Nemačkoj

Gde ste Vi bili u vreme ubistva gardista?
- Nisam bio u zemlji kada se to desilo. Kao načelnik Generalštaba bio sam u službenoj poseti u Nemačkoj. Vratio sam se čim sam čuo za pogibiju vojnika.

Znači da Vas niko do sada iz istrage nije kontaktirao da date izjavu povodom ovog slučaja?
- Ne, niko me nije kontaktirao. Video sam iz štampe da je početkom godine Mladić nešto izjavio u Hagu u tom smislu, verovatno istražni organi znaju šta će uraditi po tom pitanju.


Imate li predstavu zašto je Mladić uputio na vas?
- Čudi me otkud mu je palo na pamet da bih ja mogao nešto da znam. Da li zato što misli da bi načelnik Generalštaba morao da zna sve što se dešava u Vojsci? Vojska nije vršila istragu, već istražni organi u sastavu Ministarstva odbrane na čijem je čelu tada bio Prvoslav Davinić.


Da li je Vojska opstruisala istragu, uklanjala i otuđivala dokaze?
- Ništa Vojska nije opstruisala. Možete pitati one koji su vršili istragu, pa mi smo bili zainteresovani da se nađe odgovor na pitanje koje muči roditelje, ali i sve druge građane i pripadnike Vojske.


A ako vas zastupnici porodica ubijenih gardista budu pozvali da date iskaz, da li ćete pristati?

- Nemam nikakav problem da s bilo kim razgovaram o bilo čemu. Ja nisam strana u sukobu, već sam i kao građanin zainteresovan, a verujem i druge moje kolege iz tog vremena, da se otkrije istina.

Ma kakav Mladić

Najčešća pominjana verzija je da su gardisti stradali kada su otkrili da se u kasarni krije Mladić?
- Ma kakav Mladić! Niko se nije krio i kada je Mladić uhapšen utvrđeno je gde se on u to vreme nalazio, a to nije bila vojna kasarna.


Druga verzija je da su vojnici bili svedoci šverca oružja?
- Za to sada prvi put čujem. Znate šta, ovo je suviše ozbiljna stvar, a vi postavljate proizvoljna pitanja.

2022 © - Vesti online