Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 05.10.2014.
14:09 >> 14:45h
Beta A

"Srbija sigurna kuća za ubice vojnika"

Polaganjem venaca ispred ulaza u vojni objekat "Karaš" u Topčideru, danas (5. oktobar) obeležena je desetogodišnjica pogibije gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića. Aktivistkinja Žena u crnom Staša Zajović je tim povodom izjavila da je Srbija sigurna kuća za one koji su skrivali Ratka Mladića i ubice dvojice vojnika.

Na današnji dan, pre 10 godina "poginuli" su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović: Istina još nije utvrđena
 

Otac ubijenog Dragana, Janko Jakovljević rekao je novinarima da porodice stradalih vojnika punih deset godina vode borbu za istinu o onome što se desilo u objektu "Karaš" ali da im nadležne institucije ne pomažu u tim nastojanjima.

"Vlast malo misli o nama a godine čine svoje. Pitanje je da li ćemo doživeti da se slučaj razjasni pošto su i privatne tužbe koje smo podneli protiv bivšeg vojnog istražnog sudije Vuka Tufegdžića, zastarele. Da je Vladan Batić živ, siguran sam da bi ubice naše dece bile otkrivene", kazao je Jakovljević.

Roditelji poginulih gardista: Tufegdžića štite, a naše dece kao da nije ni bilo

Prema rečima pravnog zastupnika porodica Jakovljević i Milovanović, Predraga Savića, "nijedna istraga u Srbiji nije vođena traljavije i lošije od ove".

"Gardisti su ubijeni na samo nekoliko metara od tajnog ulaza u objekat 'Karaš'. Taj ulaz je otkriven 2009. godine a do tada se vodio kao trafo-stanica. Poslednje reči ubijenog Dražena potvrđuju da su ubice izašle iz tog ulaza. Mi do sada nismo spominjali njegovo postojanje zbog pretnje krivičnog progona", kazao je Savić, koji je najavio da će od  nadležnih sudskih institucija zahtevati da donesu naredbu o saslušanju zaposlenih u objektu "Karaš" koji su radili na njegovom održavanju.

"Da bi došli do istine, potrebno je da ti ljudi prekinu zavet ćutanja na koji ih možda obavezuje čuvanje vojne tajne", rekao je Savić.

Žene u crnom su nosile transparente: "Otkrite ubice vojnika", "Zašto država ćuti", "Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru", "Pamtimo"...
 

Advokat porodica stradalih gardista Olgica Batić ocenila je da niko od najviših državnih funkcionera tokom prethodnih deset godina nije bio zainteresovan da se utvrdi istina o smrti vojnika u Topčideru.

"Prošle godine su roditelji ubijenih gardista uputili apel tadašnjem prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću i ministru pravde Nikoli Selakovića da ih prime ali to se do danas nije dogodilo. Niko od državnih funkcionera ne primećuje te ljude, kao da postoji selektivnost pravde", kazala je Batić i dodala da će tražiti dodatno saslušanje visokih  oficira koje je u svom iskazu pred holandskim istražnim sudijom o slučaju "Topčider", spomenuo haški optuženik Ratko Mladić.

Haški tužilac: Gardisti ubijeni jer su videli Mladića

"Mladić je negirao da je bio u objektu 'Karaš' ali je spomenuo imena nekih visokih vojnih funkcionera koji su se u trenutku pogibije gardista, nalazili u tom objektu. Još je rano da javno obelodanimo ta imena ali ćemo zahtevati da oni budu saslušani", rekla je Batić.

Osim članova porodica, obeležavanju desetogodišnjice pogibije gardista u Topčideru, prisustvovale su i članice "Žena u crnom".

"Ovo je dokaz beščašća vojske i čitave države koja se oglušila o vapaje i zahteve porodica ubijenih vojnika i svih ostalih koji se bore za istinu o onome što se dogodilo u kasarni u Topčideru 2004. godine", rekla je Staša Zajović i ocenila da nerešavanje tog slučaja ne predstavlja samo privatni bol porodica ubijenih vojnika već čitave društvene zajednice.

 

"Porodice Jakovljević i Milovanović neće se oporaviti dok oni koji su krivi za smrt njihovih sinova ne budu otkriveni i kažnjeni. Država se do danas brinula samo kako da sakrije zločinačke tragove ubica, što je uvredljivo za porodice i za nas koji godinama tragamo za istinom", rekla je ona.

Dvadesetak okupljenih aktivista Žena u crnom nosilo je transparente na kojima je pisalo "otkrite ubice vojnika", "zašto država ćuti", "nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru" i "pamtimo".

Pripadnici Gardijske brigade Vojske Srbije i Crne Gore Dražen Milovanović i Dragan Jakovljević poginuli su 5. oktobra 2004. godine dok su bili na straži u blizini podzemnog objekta "Karaš" u Topčideru. Vojna komisija zaključila je da su se oni poubijali međusobno dok je nezavisna državna komisija u svom izveštaju navela da je Milovanovića i Jakovljevića ubila treća osoba.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.10.2014. 15:15
Covek zbog kojeg su ubijeni ti momci se velica kao junak.
Nedelja 05.10.2014. 19:40
Нисам знао шта да мислим о овој трагедији, али кад видим да их се "сећају" и "жене у црном" - многе ствари постају јасније....
Ponedeljak 06.10.2014. 08:36
Nešto dobro i od tih Žena u crnom... A"država" odlično zna ko je ubio te vojnike, bio je njen štičenik... Njegov život vredi kao životi hiljade...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online