Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 06.10.2014.
07:48
D. Dekić - Vesti A

Gardisti ubijeni iz tajnog tunela?

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović, čiju je smrt 5. oktobra 2004. na straži kod kasarne na Topčideru vojska okarakterisala kao ubistvo i samoubistvo, upucani su na samo nekoliko metara od ulaska u tajni prolaz za objekat Karaš, novi je momenat koji je obelodanio jedan od pravnih zastupnika porodica stradalih vojnika, advokat Predrag Savić. On je ukazao i da su iz Karaša izašle ubice gardista i verovatno su se tuda i vratili nazad.

Mesto zločina: Istraga posle ubistva gardista
 

Zbog spekulacija da se tada u ovom vojnom objektu krio ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, on je prema rečima pravne zastupnice porodica Olgice Batić ove godine, na osnovu zamolnice, saslušan u Hagu. Ona je kazala da je Mladić naveo neka imena, ali i negirao umešanost.

- Pravni zastupnici će tražiti da ljudi koje je Mladić pomenuo budu saslušani - rekla je Batićeva ne želeći da govori o imenima tih ljudi.


Mladić je, prema saznanjima "Vesti" iz istrage, naveo da treba ispitati Branka Krgu, tada načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore.
 

Tužbe roditelja zastarele

Paljenjem sveća i polaganjem cveća ispred ulaza u kasarnu na Topčideru, juče je obeleženo deset godina od smrti dvojice gardista. Roditelji kažu da punih deset godina vode borbu za istinu, ali da im nadležne institucije ne pomažu u tim nastojanjima.
- Pitanje je da li ćemo doživeti da se slučaj razjasni pošto su i privatne tužbe koje smo podneli protiv bivšeg vojnog istražnog sudije Vuka Tufegdžića zastarele - kazao je otac ubijenog Jakovljevića.

Savić na desetogodišnjicu još uvek nerazjašnjene pogibije vojnika navode da je pucano iz tajnog prolaza, u izjavi za "Vesti" potkrepljuje rečima stradalog Dražena Milovanovića "iznutra, iznutra", koje je uputio starijem vodniku kada ga je pitao odakle je pucano.


- To je novi podatak u javnosti, a braniocima je napisana naredba da ne smeju da pominju tajni ulaz, jer je za to postojala pretnja krivičnim progonom. Sada moramo da se obratimo jer je Tužilaštvo postupalo vrlo aljkavo i nemarno - naveo je Savić, ukazujući da se do 2009. nije znalo da uopšte postoji tajni ulaz, pa je pokojni Vladan Batić kao zastupnik porodica pitao "šta se krije ispod gomile kamenja i zarđalih vrata".


Tada je, objašnjava ovaj advokat, rečeno da je ispod trafo-stanica, nakon čega je Batić zahtevao njeno otvaranje i ispostavilo se da je besprekorno održavani tajni ulaz. Savić je pozvao zaposlene u Karašu koji su, kako tvrdi, radili na održavanju tajnog ulaza, da "prekinu zavet ćutanja" i kažu šta znaju.


- Pravni zastupnici će podneti zahtev Tužilaštvu da budu saslušani zaposleni u Karašu na njegovom održavanju - najavio je ovaj advokat i dodao da je moguće i ponovno obraćanje Ustavnom sudu, ali i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.


Ovu još uvek veliku enigmu zakomplikovala je i činjenica da je odmah nakon pucnjave, 5. oktobra 2004, u vojnom saopštenju navedeno da je Milovanović pucao na Jakovljevića i zatim izvršio samoubistvo, a potom je vojno pravosuđe utvrdilo obrnuto da je Jakovljević ubio Milovanovića, pa sebe. Zbog sumnje u profesionalnost rada vojnih pravosudnih organa, formirana je nezavisna komisija koja je 2008. utvrdila suprotno, odnosno da je na ove vojnike pucala treća osoba.

Anonimni prst u Mladića

Advokati porodica dvojice stradalih su 2011. podneli ustavne žalbe Ustavnom sudu Srbije zbog "nepostupanja nadležnih državnih organa u cilju rasvetljavanja svih okolnosti oko ubistva pokojnih Jakovljevića i Milovanovića. Taj sud je početkom 2013. porodicama gardista priznao pravo na život i pravo na pravično suđenje i naložio je Višem tužilaštvu i Višem sudu u Beogradu da preduzmu sve mere da se otkriju počinioci ubistva. Zanimljivo je da su u julu 2012. roditelji vojnika dobili anonimno pismo u kome je navedeno da je za smrt njihove dece odgovoran haški optuženik Ratko Mladić, koji je u to vreme bio u objektu Karaš.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.10.2014. 10:02
Gardiste su ubili telohranitelji Ratka Mladića, jer su ovi "videli nešto što nije trebalo da vide".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online