Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 07.10.2014.
04:43
D. Dekić - Vesti A

Notari pune partijske kase?

Dok srpski advokati koji štrajkuju već petu nedelju i parališu pravosuđe, traže da ministar pravde Nikola Selaković hitro kako je i uveo notare, ukine njihov monopol i tako prekine diskriminaciju advokata, ministar je nepopustljiv, a međusobni jaz sve veći.

Jedinstveni i istrajni u zahtevima: Predstavnici advokatskih komora
 

Advokati su digli ruke od ministra koji je pokušavao i da ih podeli na radnike i neradnike, pa optužio da štrajkom odlažu hapšenja i suđenja kriminalaca i tajkuna. Uzdaju se u Ustavni sud Srbije, očekujući da će proglasiti neustavnim deo zakona o prenosu poslova od kojih žive advokati, isključivo na javne beležnike.

Eksperti iz džepa

Od 350 notara izabrano je do sada 110 među kojima, kako se čuje od advokata, nema ni jedan odsto njihovih kolega i sudija, pa je pitanje ko su odabrani. Advokat Sava Anđelković kaže da je, prema njegovim saznanjima, izbor javnih beležnika, vrlo sumnjiv.


- Odabir je posebna priča, jer su se ljudi prijavili i uplatili blizu 900 evra da konkurišu, a izgleda da niko nije čitao njihove radove, već su uzeti neki sa spiska iz džepa - kaže Anđelković i ističe da se ministar Selaković, umesto da se izvini domaćoj i stranoj javnosti i građanima Srbije koji plaćaju poreze, igra se sa pravdom i pravičnošću.

Država u odnosu na period pre uvođenja notara prihoduje svega petinu novca na ugovornim poslovima, dok građani moraju da odvoje značajno više novca. Primera radi, overa kupoprodaje stana od 100.000 evra kod advokata je koštala oko 330 evra, a sada blizu 450 plus porez na dodatu vrednost. Ekonomski stručnjak Branko Dragaš ističe i da su zarade notara previsoke u odnosu na advokatske tarife i da oni monopolom u odnosu na ovlašćenja koja ne bi trebalo da im pripadaju, ugrožavaju više od 7.000 advokata širom Srbije.


- Prema javnoj i objavljenoj advokatskoj tarifi vrednost boda za usluge advokata je 30 dinara, dok je javnobeležnička 150 dinara, uvećana za PDV. Taksa za overu potpisa kod notara je tri do pet puta veća kod notara od sudske takse - ističe Dragaš za "Vesti".


On ne isključuje spekulacije da deo tako visokih prihoda notara završava u nekim partijskim kasama, jer kako kaže, nije nelogično da i takav neki dogovor postoji, što potvrđuje sumnje u političko imenovanje javnih beležnika.

Talas pobune

Advokati su zbog nezadovoljstva povećanjem poreskih obaveza štrajkovali i od 18. juna do 2. jula, ali su štrajk okončali zbog dogovora sa ministrima pravde i finansija Nikolom Selakovićem i Lazarom Krstićem da se oformi komisija koja će do septembra definisati rešenja. Kada je to izostalo stupili su u štrajk. Do protekle noći štrajkovala je i policija što je izazvalo kolaps u saobraćaju i haos sa izdavanjem ličnih dokumenata. Protest su prekinuli posle poziva ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića na razgovore. Bune se i prosvetni radnici, a ratni veterani štrajkuju glađu tražeći isplatu ratnih dnevnica i hitnu overu zdravstvenih knjižica.

Društvo sudija Srbije je zabrinuto što je uvođenjem javnih beležnika građanima uskraćeno pravo da izaberu da li će uobičajenim pravnim poslovima raspolagati svojom imovinom i pravima, ili će to učiniti u formi javnobeležničkog zapisa. Zašto uvođenje notara nije išlo postepeno, već brzopleto treba, prema rečima predsednice Društva sudija Dragane Boljević, pitati ministra pravde.


- Čula sam neke od poslanika u Skupštini Srbije da su se zalagali za postepenu i paralelnu primenu zakonodavstva koje se tiče javnih beležnika, ali do toga nije došlo i svi sada čekaju odluku Ustavnog suda Srbije. Lično mislim da će taj sud shvatiti urgentnost situacije i požuriti sa odgovorom - kaže Boljević za "Vesti".


Da bi osim stanja u medijima i situacija u pravosuđu mogla Srbiju da košta zastojem u otvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU, za "Vesti" ukazuje advokat Sava Anđelković. On ističe da je, kada je reč o pravosuđu, pravdi i ljudskim pravima, za Brisel abeceda uspostavljanje dobrih pravila igre.


- Traže se pravila koja će usklađeno sa EU i ispravno regulisati i pitanje notara i pitanje advokata - zaključio je Anđelković.
 

Šumadinci ne odustaju

Advokati iz Šumadije i Pomoravlja juče su na protestu ispred zgrade suda u centru Kragujevca poručili da će štrajk nastaviti sve do ispunjenja njihovih zahteva.

 

Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić potvrdio je novinarima u Kragujevcu da ima advokata štrajkbrejkera u Srbiji, ali da je to "zanemarljivo", uz ocenu da što duže traje protest izvesno je da će ih biti sve više. Predsednik Advokatske komore Kragujevca Zvonko Marković rekao je novinarima da na području Šumadije i Pomoravlja radi 380 advokata i da su jedinstveni u protestu.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.10.2014. 09:05
Prilično je jednostavno. Trebalo je uvesti notare sa nedležnostima po ugledu na normalne zemlje, bar po tom pitanju, gde notari nemaju monopol na sastavljanje ugovora već samo na njihovu overu, odnosno gde bi mogli da BIRAMO ko će nam sastaviti ugovor i šta je za nas bolje, a ne da nam se u "našem interesu" bilo šta nameće.
Utorak 07.10.2014. 08:00
Derite dok još ima šta...
Utorak 07.10.2014. 09:20
Инжењер сам по занату и неразумем се у пореску политику али ми није јасно по ком критеријуму адвокати, стоматолози, таксисти, приватне лекарске ординације, ... плаћају паушално порез а сви остали на основу оствареног прихода?!?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online