Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.01.2015.
07:29
D. Dekić - Vesti A

Kompromis preko novčanika građana

Na isteku četvrtog meseca štrajka srpski advokati su uspeli da nateraju Ministarstvo pravde da ukine ekskluzivitet notara na ugovore, ali će Advokatska komora Srbije tek prelomiti da li i kada obustavlja proteste koji su odložili skoro 200.000 suđenja. Do dogovora je došlo posle mnogo međusobnih prepucavanja i optužbi na račun advokata da rade za tajkune i opoziciju, ali i njihovog zahteva za smenu ministra pravde Nikole Selakovića koji je, bar za sada, sačuvao fotelju.

A. Čukić
Desetine hiljada predmeta na čekanju: Prazna sudnica
 

Na one koji mesecima čekaju deblokadu pravosuđa izgleda niko nije mislio, jer obe strane priznaju da o cenovniku usluga za građane nije bilo reči. Ostala je i nepoznanica ko će i kako nadoknaditi to izgubljeno vreme, ali i novac. Procene advokata govore da je u džepovima notara u septembru 2014. završilo 700.000 evra, a da su istom mesecu samo osnovni sudovi na ime taksi naplatili čak milion evra manje nego u aprilu, dok su neke usluge za građane bile skuplje i do deset puta.

U Ministarstvu pravde, uz objašnjenje da se o tarifama nije razgovaralo, izražavaju verovanje da će advokati sa reči preći na delo i, kako su najavili, preispitati cenovnik.

Ne veruju Ministarstvu pravde

Povodom apela pomoćnika ministra pravde Čedomira Backovića da advokati odmah prekinu štrajk, a parlament će menjati zakone do kraja januara, advokat Milan Bjelić ističe da dok se dogovoreno ne izglasa i ne objavi u Službenom glasniku, štrajk ne sme biti prekinut.
- Ministarstvu pravde se ne sme verovati na reč, jer su nas za četiri meseca više puta izigrali - kaže Bjelić.
 

- Nadamo se da će advokatura kada počne da radi uspostaviti odnos s notarima i da će se uskladiti da ne bude na štetu građana. Prema sadašnjem zakonu, advokat ima svoju tarifu za sastavljanje ugovora, a notaru za solemnizaciju ide 60 odsto od nagrade - objašnjavaju u ovom resoru.

Lopticu po pitanju cenovnika za usluge predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić prebacuje na vlast.

- Mi o tarifama nismo pregovarali, ali to je posao za Ministarstvo pravde - kaže Šoškić za "Vesti". On objašnjava da su, naporom advokature, građanima vraćena ljudska prava i sloboda da odluče kome će poveriti posao oko ugovora i pred sudom.

- Ta pravna sigurnost je uslov za ostvarenje principa ustavnosti, jer kad su zakoni o istom pitanju nisu usklađeni, to nije dobro. Sada postižemo usklađivanje, čime se i naša država predstavlja kao ozbiljna i sa vladavnom prava - pojašnjava Šoškić dobrobit i za državu.

Odluka o prekidu štrajka advokata je na Skupštini Komore čije članstvo ne samo da je nezadovoljno dogovorenim, već i ne veruje da će Ministarstvo pravde ispoštovati obećano.

Da su advokati mogli mnogo više da izdejstvuju potvrdio je za "Vesti" advokat Uroš Tešmanović iz Srpskog advokatskog društva koji kaže da notari nisu predviđeni kao institucija za pravnu pomoć, pa je neustavno što im se ostavlja bilo koji posao tog tipa.

- Već tu se krši Ustav, a takođe notar i dalje može da odbije solemnizaciju, odnosno overu ugovora, a prigovor građanina sudu je neprimereno dug. Ukratko, sa notarskim sistemom kakav je uspostavljen, Srbija je otišla pet koraka unazad, a ovim dogovorom s advokatima svega jedan do dva napred. Iako je dobar deo advokata protiv takvog kompromisa, na delegatima Skupštine AKS je da odluče da li će štrajk biti obustavljen - zaključio je Tešmanović.

Sve iz početka

Izmene Zakona o javnim beležnicima koje se najavljuju do kraja meseca su već druge od kada je usvojen krajem avgusta prošle godine.

Advokat Uroš Tešmanović smatra da tu zakonsku regulativu više ne treba usklađivati, već obrisati i vratiti se na prethodnu.

- Treba uz pomoć najboljih pravnih stručnjaka u zemlji, uraditi da taj sistem opstane i harmonizovati ga sa drugim propisima jer se ovako kako radi Ministarstvo pravde samo se unosi haos - kaže Tešmanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online