Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 19.08.2014.
07:48
E. V. A

Da li Srbi napuštaju sever Kosova?

Funkcioner opozicione Demokratske stranke Srbije (DSS) Marko Jakšić ocenio je da se Srbi "tiho iseljavaju" sa Kosova i da je taj proces sada počeo da zahvata i sever Kosova gde su Srbi većina. Jakšić je za agenciju Beta kazao da je taj proces počeo posle Briselskog sporazuma u aprilu 2013. godine, jer je taj dokument bio signal Srbima da se "zaokružuje državnost Kosova" i da postaju "podanici tuđe neprijateljske države".

Marko Jakšić, funkcioner Demokratske stranke Srbije
 

- Dovoljno je da pogledate broj đaka, i to ne samo na severu Kosova, nego u velikom broju đaka u drugim delovima Kosova i Metohije, i videćete da taj broj rapidno pada i da, naročito prošle, a i ove godine se očekuje da je najmanje za deset odsto đaka manje u odnosu na prošlu godinu - rekao je funkcioner DSS-a.
Prema njegovim rečima, značajno je i što je bolnicu u severnoj Kosovskoj Mitrovici napustilo više lekara specijalista.
 

Rakić: Verujemo našoj državi

Odgovorno tvrdim da iseljavanja sada nema, niti ima razloga za to, jer stanovništvo sa pravom veruje iskrenom, otvorenom i posvećenom pristupu državnog rukovodstva po pitanju KiM, za razliku od tog vremena kada su o sudbini našeg naroda odlučivali Goran Bogdanović i vlada njegove tadašnje Demokratske stranke - navodi Goran Rakić.

 

Jakšić je dodao da je taj proces moguće zaustaviti samo jačanjem institucija Srbije na Kosovu, ali da se ne dešava to, već sasvim suprotno.


- Jedino još što se pretpostavlja da će da ostane kao deo srpskog sistema i to je pitanje do kada jesu zdravstvo i prosveta, a sve drugo je faktički predato i ustupljeno Prištini, počev od privrede, Elektroprivrede, Telekoma, policije, sudstva i svih drugih državnih institucija, što jednostavno znači da Srbija ovde više ne postoji - rekao je Jakšić.


Predsednica Skupštine opštine Kosovske Mitrovice Ksenija Božović izjavila je da "gradom kruže nezvanične informacije i glasine" da je iz škola u tom gradu ispisano 35 đaka, što ukazuje na iseljavanje.


- Nezvanične informacije kruže da ljudi ispisuju decu i da idu.
Načelnik za prosvetu bi trebalo da utvrdi da li je broj upisane dece ove godine isti kao i prošle godine ili je manji, jer je to jedan od parametara. To bi moralo u veoma kratkom roku da proverimo - rekla je Ksenija Božović agenciji Beta.


Božovićeva, koja je i zamenica predsednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, istakla je da ne bi trebalo spekulisati brojevima, nego proveriti.


Tezu da se Srbi iseljavaju i sa severa Kosova, prvi je naveo bivši ministar za Kosovo Goran Bogdanović, funkcioner Nove demokratske stranke. Na to je žestoko reagovao gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić koji za agenciju Beta tvrdi da iseljavanja nema.


Načelnik Školske uprave Ministarstva uprave Srbije u Kosovskoj Mitrovici Predrag Stojčetović rekao je za list "Politika" da se ne dešava ništa neobično, jer svake godine jedan broj đaka sa Kosova ide u škole u centralnoj Srbiji "u potrazi za školama" kojih nema u Pokrajini.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.08.2014. 08:54
Koja Srbija ,koje Kosovo. ljudima je preko glave laganja i malverzacije političara sa njihovim glavam i glavama njihove dece. Koju budućnost im nudi srbija i kosovo? Zato što neko kaže Kosovo je Srbija i Republika Srpsak je Srbija i Sao Krajina je Srbija.....kome se ratuje nek ratuje ,kad ostane bez nogu ili ruku,nedaj bože života a deca ostanu siročad i niko ih negleda,oca im se sete ponekad kad je neka godišnjica a ako ima para za 8 mart udovica dobije karanfil. E to je Srbija. Dajte vi ljudima da rade,sigurnost,prosperitet,deci budućnost školovanje.
Utorak 19.08.2014. 08:42
Nisu svoje znali da sačuvaju, al' bitno je da su musavi Kosovari došli u po Vojvodine da se frljaju jogurtima jer su im Bracika i Sloba rekli da tako treba. Sad neka i fizički nestanu, ko ih .ebe..., samo neka ne dolaze ovamo...
Utorak 19.08.2014. 08:40
Пошто сам у том окупираном делу Србије присутан чешће, могу рећи да су оцене Г.Јакшића неутемељене. Једино тзв.''исељавање'' је примећено код већ давно исељених Срба који још од 1999.живе изван Косова и Метохије с жжа породицом, али су као блиски ДСС и СПС, обављали разне функције у КиМ и примали дупле плате, уживали разне привилегије а изван КиМ глумели жртве и избеглице. Оно што је доле остало чврсто је опредељено да остане и многи кажу да ће радије изгинути на кућном прагу као прави српски домаћин бранећи своју кућу, него да лагано умиру у неком колективном смештају изван КиМ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online