Utorak 19.08.2014.
07:48
E. V.

Da li Srbi napuštaju sever Kosova?

Marko Jakšić, funkcioner Demokratske stranke Srbije
 

- Dovoljno je da pogledate broj đaka, i to ne samo na severu Kosova, nego u velikom broju đaka u drugim delovima Kosova i Metohije, i videćete da taj broj rapidno pada i da, naročito prošle, a i ove godine se očekuje da je najmanje za deset odsto đaka manje u odnosu na prošlu godinu - rekao je funkcioner DSS-a.
Prema njegovim rečima, značajno je i što je bolnicu u severnoj Kosovskoj Mitrovici napustilo više lekara specijalista.
 

Rakić: Verujemo našoj državi

Odgovorno tvrdim da iseljavanja sada nema, niti ima razloga za to, jer stanovništvo sa pravom veruje iskrenom, otvorenom i posvećenom pristupu državnog rukovodstva po pitanju KiM, za razliku od tog vremena kada su o sudbini našeg naroda odlučivali Goran Bogdanović i vlada njegove tadašnje Demokratske stranke - navodi Goran Rakić.

 

Jakšić je dodao da je taj proces moguće zaustaviti samo jačanjem institucija Srbije na Kosovu, ali da se ne dešava to, već sasvim suprotno.


- Jedino još što se pretpostavlja da će da ostane kao deo srpskog sistema i to je pitanje do kada jesu zdravstvo i prosveta, a sve drugo je faktički predato i ustupljeno Prištini, počev od privrede, Elektroprivrede, Telekoma, policije, sudstva i svih drugih državnih institucija, što jednostavno znači da Srbija ovde više ne postoji - rekao je Jakšić.


Predsednica Skupštine opštine Kosovske Mitrovice Ksenija Božović izjavila je da "gradom kruže nezvanične informacije i glasine" da je iz škola u tom gradu ispisano 35 đaka, što ukazuje na iseljavanje.


- Nezvanične informacije kruže da ljudi ispisuju decu i da idu.
Načelnik za prosvetu bi trebalo da utvrdi da li je broj upisane dece ove godine isti kao i prošle godine ili je manji, jer je to jedan od parametara. To bi moralo u veoma kratkom roku da proverimo - rekla je Ksenija Božović agenciji Beta.


Božovićeva, koja je i zamenica predsednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, istakla je da ne bi trebalo spekulisati brojevima, nego proveriti.


Tezu da se Srbi iseljavaju i sa severa Kosova, prvi je naveo bivši ministar za Kosovo Goran Bogdanović, funkcioner Nove demokratske stranke. Na to je žestoko reagovao gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić koji za agenciju Beta tvrdi da iseljavanja nema.


Načelnik Školske uprave Ministarstva uprave Srbije u Kosovskoj Mitrovici Predrag Stojčetović rekao je za list "Politika" da se ne dešava ništa neobično, jer svake godine jedan broj đaka sa Kosova ide u škole u centralnoj Srbiji "u potrazi za školama" kojih nema u Pokrajini.

2024 © - Vesti online