Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 03.08.2014.
13:57
Srna A

“Srbima u Albaniji preti nestanak“

Srbi u Albaniji jedna su od najugroženijih manjinskih zajednica u Evropi, bez priznatog statusa nacionalne manjine i prava na institucionalno obrazovanje i informisanje na maternjem jeziku, usled čega im preti asimilacija i potpuni nestanak, ukazao je danas član Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić.

Srbima u Albaniji preti asimilacija ili nestanak: Aleksandar Čotrić
 

Čotrić u pisanoj izjavi ističe da 30.000 Srba u Albaniji, iako su autohton narod koji na tim prostorima živi vekovima, nemaju pravo na manjinsko predstavljanje u parlamentu i ne raspolažu nijednom obrazovnom ustanovom i sredstvom informisanja na maternjem jeziku.

"Srbi, ali i druge manjine (Grci, Makedonci, Vlasi...), onemogućeni su da se na popisima stanovništva izjašnjavaju o nacionalnoj i verskoj pripadnosti, a zbog administrativnih komplikacija i visokih troškova postupka, koji premašuju 1.000 evra, praktično su lišeni mogućnosti da povrate svoja izvorna imena, koja su za vreme vladavine Envera Hodže nasilno albanizovana", navodi Čotrić, koji je i poslanik Srpskog pokreta obnove u Skupštini Srbije.

On smatra da Vlada Srbije u susretima sa vlastima iz Tirane, kao i pred međunarodnim organizacijama - Ujedinjenim nacijama, OEBS-om i Evropskom unijom, što hitnije mora da pokrene pitanje zaštite prava srpskog naroda u Albaniji i grubog kršenja Okvirne konvencije Saveta Evrope o zaštiti prava nacionalnih manjina, koju je prije jedne decenije ratifikovao i Parlament Albanije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.08.2014. 14:35
Kako mogu da se ozbiljno stite prava manjina izvan Srbije kada su Srbi ugrozeni i obespravljeni i u samoj Srbiji.Samo slozna ekonomski jaka i pravedna Srbija moze pomoci i stiti svoje gradjane svuda u svijetu
Nedelja 03.08.2014. 14:40
Kao i uvijek - Srbin budala najveća. I Srbin, tzv. "Crnogorac" dade Albancu sva prava, čak i da mu albanski bude prvi jezik u CG. Samo reciprocitet spašava stvari! Rebni reciprocitetno dok se tvojoj manjini ne omogućee prava, plus vrši međunardno lobistički pritisak, pa ćeš vidjet kako će i Šiptar paziti.
Nedelja 03.08.2014. 15:43
PREMIJER i to KAKAV Šta ga briga za Srbe u albaniji, on se brine za arnaute u Srbiji. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da će država do 1. septembra obezbediti besplatne udžbenike na albanskom jeziku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online