Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.06.2014.
12:46
Beta A

"Srbija podržava napore OEBS u Ukrajini"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak u Beču da Srbija podržava napore OEBS-a u smirivanju krize u Ukrajini.

Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet svih članica UN, ali i napore OEBS-a u rešavanju krize u Ukrajini: Ivica Dačić u Beču
 

Na otvaranju trodnevne godišnje konferencija OEBS-a o bezbednosti "Aktuelni bezbednosni izazovi i uloga OEBS-a", Dačić je ocenio da iskustvo Srbije iz dijaloga Beograda i Prištine može da bude od koristi u rešavanju problema kad preuzme predsedavanje OEBS-om 2015. godine.

U kontekstu ukrajinske krize, Dačić je ponovio da Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet svih članica UN i da snažno podržava napore OEBS-a na smirivanju krize u Ukrajini.

Mirovni plan ukrajinskog predsednika Petra Porošenka nudi priliku za unapređenje unutrašnjeg dijaloga i jačanje institucija što je u interesu svih građana, rekao je Dačić i podržao aktivnosti Švajcarske kao predsedavajuće OEBS-om u cilju smirivanja te krize.

Ukrajina je test za OEBS

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer izjavio je da ukrajinska kriza test za OEBS i da je više nego ikada potrebno delovati.

OEBS je ojačao kapacitete u borbi protiv transnacionalnih pretnji poput terorizma, organizovanog kriminala, trgovine ljudima i narkoticima, naveo je Zanijer.

Govoreći o delovanju OEBS-a, Dačić je istakao da je jedna od najznačajnijih oblasti borba protiv transnacionalnih pretnji i istakao da je potrebno fokusirati se na jačanje evropske bezbednosti kao zajedničkog projekta.

Ministar spoljnih poslova Švajcarske koja ove godine predsedava OEBS-om, Didije Burkhalter rekao je da se Ukrajina suočava sa dubokom krizom - nepoštovanjem teritorijalnog integriteta i sve većim ekonomskim izazovima.

Ukrajinska kriza je bolno podsećanje da bezbednost u Evropi ne može biti uzeta zdravo za gotovo... Ukrajinska kriza treba da bude poziv za buđenje svih nas, rekao je Burkhalter i istakao da je za mirovni plan u Ukrajini potrebno da pobunjeničke grupe izaberu put dijaloga i polože oružje.

OEBS je spreman da prouči sve mogućnosti kako bi pomogao Ukrajini, rekao je šef švajcarske diplomatije, ističući takođe da je važno da predsednici Ukrajine i Rusije Petro Porošenko i Vladimir Putin direktno razgovaraju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online