Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 26.06.2014.
23:46
Beta A

Zakon o radu pretvoriće radnike u jeftinu radnu snagu

Udruženi sindikati "Sloga" ocenili su danas da izmenama postojećeg Zakona o radu Srbija neće dobiti manju nezaposlenost i veće investicije već će radnici biti pretvoreni u jeftinu radnu snagu.

Protive se novom Zakonu o radu (Foto: Ilustracija)
 

"Predloženom sadržinom on (zakon) će radnike pretvoriti u jeftinu radnu snagu na smanjenom tržištu rada", navodi se u saopštenju izdatom posle današnje javne rasprave održane u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Dodaje se da novi Zakon o radu najavljuje generalnu makroekonomsku politiku vlade za koju je ocenjeno da ga donosi pod pritiskom krupnog kapitala, dok se uopšte ne bavi posledicama koje mogu nastati posle njegove primene.

"Verzije predloga zakona su se dosad nametale iz više pravaca, od Ministarstva rada, Ministarstva finansija i Ministarstva privrede, kao mogući marketinški trik, jer ni sindikati, niti javnost znaju ko ga je napisao, niti se znaju koja se rešenja promovišu i šta se želi tačno njima postići", saopštila je ''Sloga''.

Sindikat je, takođe, ocenio da postoji tendencija da se taj, kao i drugi sistemski prateći zakoni donesu na brzinu i bez kvalitetne rasprave i saglasnosti sindikata.

"Najavama da će država da prelomi, šalje se jasna poruka da će se on isključivo prelamati preko leđa radnika, posebno preduzeća u restruktuiranju, u kojima će nakon primene sistemskih zakona uslediti masovni otkazi i time se generalno na tržištu rada povećati i broj nezaposlenih, što neminovno vodi ka padu cene rada i padu prosečne cene rada, a time i do generalnog pogoršanja položaja radnika u
Srbiji", dodaje se u saopštenju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je spreman da "već sutra" s predstavnicima dva reprezentativna sindikata razgovara o izmenama Zakona o radu, ali je ponovio da se neće odustati od reformskog karakteta tog zakona.

"Nikakav problem nemam s tim. Već sam se tri-četiri puta sastajao sa sindikatima, sastaću se i peti put", rekao je Vučić novinarima na konferenciji u Beogradu Saveta stranih investitora "Rijaliti ček" posvećenoj poboljšanju uslova za poslovanje.

POVEZANE VESTI

Petak 27.06.2014. 00:22
Pošto nemamo sindikat radnika jer su prodati NEZAPOSLENI SU ODABRALI SINDIKAT KOI ĆE PREDVODITI DEMONSTRACIJE U KOLIKO JEDNO SLOVO PROMENE O ZAKONU O RADU NEĆE DOZVOLITI SJUTRA DA RADE KOD LOPOVA ŠTO SU NAM UKRALI SKORO SVA PREDUZEĆA A PLAĆATI ĆE RADNIKA 20000DINARA I NEĆE IMATI NIKAKVA PRAVA.
Petak 27.06.2014. 00:03
Да, на опште задовољство интересне групе која данас експлоатише ресурсе ове земље, зна се ко су, обогатили се од деведесетих па на овамо и оних који су продали свој народ и државу њеним непријатељима.
Petak 27.06.2014. 06:34
Zakon o radu pretvoriće radnike u jeftinu radnu snagu.... Pa to je nekome i cilj !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online