Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 16.07.2014.
11:44
Beta A

"Štrajk nema veze sa Zakonom o radu"

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je u sredu da generalni štrajk koji su za sutra najavili sindikati u Srbiji, nema nikakve veze sa izmenama i dopunama Zakona o radu koje su na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Kada sindikat i poslodavci ne mogu da se dogovore, reaguje država: Aleksandar Vulin
 

"Generalni štrajk nije posledica Zakona o radu, to zaista nema nikakve veze s generalnim štrajkom. Ko će u privatnoj firmi da sprovodi štrajk? Jedino možete da u javnom sektoru koji i inače ima velike probleme, sprovodite taj štrajk i sad ćete vi umesto da povratite poverenje u javni sektor, da ga izvodite na ulice", kazao je Vulin za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je rekao da se time "ne samo prave rovovi", a, kada sindikat i poslodavci ne mogu da postignu dogovor, država to preuzima u svoje ruke.

Sindikati blokirali centar grada, predali zahteve vlastima

"Vi ćete ne samo da pravite rovove, već ćete iz države da izvlačite ljude koji obavljaju funkcije za građane da izvlačite da štrajkuju?", pitao je ministar za rad.

Vulin je istakao da će se izmenjeni Zakon o radu svakako sprovesti, bez obzira na "sve koji hoće da Srbija stane, da se ne promeni ništa i da se sačuva zakon po kojem je otpušteno 384.000 ljudi".

Po njegovim rečima, izmenama i dopunama Zakona o radu je proširena zastita posebnih kategorija zaposlenih, a predviđena je i zaštita dojilja.

"Sindikalcima je samo do njihovih privilegija"

"Ako uhvatite trudnicu kako krade, ako se tako nešto desi, u čemu je razlika između trudnice, porodilje ili bilo koga drugog? Mi smo proširili zaštitu i, ukoliko poslodavac ne može da nađe posao osobi sa invaliditetom, dužan je da im isplati otpremninu kao tehnološkom višku, što do sada nije morao", dodao je on.

Kako je objasnio, Zakon služi da se poslodavcu obezbedi dobro poslovanje, a ministar smatra i da će znatno biti podignut nivo ovlašćenja inspekcije rada.

"Očigledno se mora 'krenuti iz rova', a ono što sindikati rade je samo kopanje rova i čine medveđu uslugu radničkoj klasi praveći od nje smetnju za promene u Srbiji, što nije istina. Radnik hoće da se nešto promeni", naveo je Vulin.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.07.2014. 12:37
...verovatno ovaj štrajk ima veze sa proivodnjom špenadli u Meksiku ''gospodine ministre''.
Sreda 16.07.2014. 14:18
Uosatlom kao i ministar, koji stvarno nikada do sada nije imao veze sa radom. Otkrio je za njega laksi put uvlakaca, po prirodi je premazan, pa samo klizi.
Sreda 16.07.2014. 14:09
A jer ima veze,sto si do juce bio crven ,a danas si ekstremno plav,i ovo se kosi sa tvojim politickim ubedjenjem,jer ima veze sto si po nalogu radio i ostavio one ljude dole ,jer ima veze sto su granicni prelazi dole,ne to nema veze i posle par dana kako ste i naucili do sada ''nisam ja'' on je i taj ''on'' se slobodno seta,kad trebaju parinje da se stave u dzep onda ste strucni ,ma curi vam pamet,kad zagovnate stvar jer i neznate a trpate se ,onda se igramo i filozofirate
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online