Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 17.07.2014.
10:07
Beta A

Završen protest: Sindikati će nastaviti brobu protiv reformskih zakona

Reprezentativni sindikati – Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati (UGS) Nezavisnost, održali su u četvrtak u centru Beograda ulični protest zbog izmena Zakona o radu, i o penzijskom i invalidskom osiguranju. Lideri dva sindikata Ljubisav Orbović i Branislav Čanak najavili su nove vidove sindikalne borbe za neusvajanje ova dva prva reformska zakona u Srbiji, a novi protesti su najavljeni za ponedeljak, 21. jula.

Očekuje se da na ulice izađe preko 10.000 radnika i građana
 

Nekoliko hiljada sindikalaca krenulo je od Trga Nikole Pašića do zgrade predsednika Srbije gde su predali zahtev Tomislavu Nikoliću da ne potpiše izmene zakona o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju koje Skupština Srbije upravo razmatra.

Vulin da podnese ostavku

Orbović je kazao da Vulin nije ni pregovarao o zakonu koji je u skupštini, jer nije znao šta želi, već je slušao poslodavce, Američku privrednu komoru, strane investitore.

"Vulin je izdao Komunističku partiju, Slobodana Miloševića, Miru Markovića, svoju idelogiju. A Vučiću izdaće i tebe", poručio je Orbović premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

Sindikalci su pozvali predsednika Nikolića da "bude čovek" i ne potpiše "antinarodne i antiradničke zakone". Sindikalci su se potom uputili ka zgradi Doma Narodne skupštine Srbije, kod Trga Nikole Pašića, gde je u toku razmatranje amandmana na izmene zakona o radu i o penzijskom i inalidskom osiguranju.

Na dvosatnom protestu, na kojem se prema procenama policije okupilo oko 4.200 građana, a prema procenama sindikata više od 10.000, zahtevalo se od poslanika da glasaju protiv izmena zakona.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je ispred zgrade parlamenta, gde je u toku rasprava o amandmanima na izmene zakona o radu, da će sindikati nastaviti da se bore protiv zakona i u narednim danima jer oni od "radnika stvaraju robove".

Orbović je kazao da su ovo mirni protesti i da su lagali oni koji su tvrdili da sindikalci dolaze u Beograd da ruše grad i zapale Skupštinu.

"Kažu da smo neradnici, da smo protiv reformi. To nije istina. Mi smo za reforme ali ne svaki put preko leđa radnika", rekao je Orbović.
 


Izvršna sekretarka UGS Nezavisnost Zlata Zec rekla je ranije agenciji Beta da se očekuje okupljanje više od 10.000 radnika i građana na protestu za povlačenje tih predloga zakona iz skupštinske procedure.

Zec je dodala i da će se razmotriti radikalizacija protesta ukoliko zahtevi sindikata ne budu usvojeni. Sindikati su najavili i da će biti organizovan generalni štrajk zaposlenih u Srbiji.

Odluku o organizovanja generalnog štrajka zaposlenih sindikati su dostavili Skupstini Srbije, gde je u utorak počela sednica na čijem dnevnom redu su predlozi izmena zakona o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.07.2014. 11:10
Mozda sam paranoican ali iskustvo nam govori da niposto ne treba verovati nikakvim ovnovima predvodnicima u Srbiji. Negde sam procitao da vodje sindikata imaju plate po 3000 E. Sve ovo pomalo izgleda instrumentalizovano kao da neko zeli da zemlju uvuce u haos. Sa neke drufe strane, mora se izaci i stati na put poslednjoj generaciji stetocina i lopova
Četvrtak 17.07.2014. 13:29
I ovo su simulacije dok SINDIKAT ne zauzme stav za promenu vlasti i ne istraje borbom na ulici do kraja.Nego dobro je da je počelo.
Četvrtak 17.07.2014. 15:13
Ljudi moji sindikat je samo ikebana vlasti....dok se finansira iz drzavnih preduzeca a oni iz budzeta tu od sindikata ni S nema....nekada na moj predlog u mojoj firmi sam predlozio da clanarina bude 3ili 5% i da budemo samostalni da sami sebe finansiramo da nebi funkcioneri sindikata bili zavisni od rukovotstva BIO SAM ISMEJAN....OVO JE SAMO FARSA ZA PREVODJENJE ZEDNIH I GLADNIH KROZ NJIVE PUNE HRANE I PREKO VODE....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online