Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 23.01.2014.
14:28 >> 17:59h
Beta A

SSSS: Štrajkovalo pola miliona radnika u Srbiji

Više od 530.000 radnika u Srbiji učestvovalo je danas u jednočasovnom štrajku upozorenja od 11.00 do 12.00, protiv predloga Zakona o radu, a sindikati su ocenili da nikada nisu bili tako ujedinjeni.

Foto: Arhiva

Štrajk su organizovali Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikat (UGS) Nezavisnost u javnim preduzećima u kojima imaju članstvo, a neki od sindikata koji su im se pridružili su nezavisni sindikat policije, sindikat poljoprivrede, tehnike i duvanske industrije, sindikat hemije i nemetala, sindikat metalaca, sindikat industrije, energije i rudarstva.

Predsednik SSSS LJubiša Orbović rekao je na konferenciji za novinare da je štrajk održan u 90 odsto preduzeća u Srbiji, u kojima je zaposleno 950.000 ljudi, a na protestima je učestvovalo 530.000 radnika, dok su ostali bili u procesima proizvodnje.

"Zahvalio bih se (minstru privrede Saši) Raduloviću ujedinitelju, ovakav uspeh nije postigao nijedan ministar u istoriji Srbije", rekao je Orbović.

Prema njegovim rečima protest je imao veliki ođek i u regionu, ističući da su dobili podršku svih sindikata iz bivših jugoslovenskih republika, koji smatraju da će Zakon o radu koji bude usvojen u Srbiji, biti usvojen i u ostalim zemljama regiona. Orbović je dodao da danas nisu štrajkovala samo javna preduzeća u Srbiji, već su im se pridružila i preduzeća u privatnom sektoru.

Kako je dodao, u nekim gradovima Srbije, štrajkači su izašli i na ulice i trgove, izražavajući svoje nezadoivoljstvo, iako to nije bila ideja organizatora. Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak istakao je da je bilo blagih i oštrih pritisaka na radnike da ne učestvuju u štrajku, navodeći da su pojedini poslodavci tvrdili kako ne postoje uslovi za štrajk jer je zakon povučen.

Čanak je kao primer "divljeg pritiska" na radnike naveo današnje "maltretiranje radnika" od strane inspekcije rada u medijskoj kući ''Mađar so''.

"Danas je tamo banula inspekcija rada, ispitivajući sindikate što su se okupili, tražili pečat, inspektor rada ima pravo da utvrdi samo da li je štrajk po zakonu i ništa više, a ne da proverava uplate isplate, kada je osnovan sindikat i broj članova, to je samo
šikaniranje", ocenio je Čanak.

Potpredsednik UGS Nezavisnost Aleksandar Titović naveo je još jedan primer oštrog pritiska na radnike u Pošti Srbije, navodeći da je Pošta dobila saopštenje iz ministarstva privrede da se za vreme štrajka mora poštovati minimum procesa rada, ali da to tumačenje nije bilo u skladu sa zakonom, dodajući da su poslodavci pretili
radnicima da će dobiti otkaz ukoliko ne ispoštuju minimum procesa rada, ali su radnici ipak pokazali jedinstvo i učestvovali u štrajku.

Štrajku upozorenja pridružile su se kompanije PKB, Imlek, Frikom, Knjaz Miloš, Babmi, Danubius, Fijat i druge. I 90 odsto zdravstvenih ustanova u Srbiji podržalo je štrajk upozorenja, kao i 105 preduzeća iz oblasti hemije i nemetala Srbije. Sindikati su se složili u zahtevima da ministar privrede Saša Radulović treba da ponudi ostavku ili da bude smenjen.

Oni očekuju da će se u narednom periodu formirati radna grupa, kada će se raditi na donošenju novog Zakona o radu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.01.2014. 15:40
Vucic je povukao privremeno zakon zbog izbora,a bice usvojen sigurno.Robovlasnicki zakon mora da se donese jer Vucicevi nalogodavci i mentori sa zapada to traze,a ko je najpogodniji gori i od Tadica,pa Vucic.
Četvrtak 23.01.2014. 15:57
Bravo za Misnistarku Dejanovic jedna Briga manje!!Vi ste za pohvalu nema vas na daleku!!Za vas je Metak skup!! Зоран Мамутовић (65) из Житорађе обесио се пре десетак дана јер му локална власт и Центар за социјално у тој општини нису дали 1.000 динара да би купио лекове. У опроштајном писму које је оставио породици он тврди да је више пута тражио помоћ од надлежних институција како би са својом супругом могао да преживи, али је стално наилазио на затворена врата. Породица тврди да се у очају и због немаштине одлучио да дигне руку на себе.
Četvrtak 23.01.2014. 15:57
У време новогодишњих и божићних празника, локална самоуправа у Житорађи је поделила око 570.000 динара наводно најугроженијим становницима. Мој отац је неколико пута тражио да му дају бар 1.000 динара за лекове, али нико од надлежних није хтео да чује његове очајне апеле. На крају се обесио за једно дрво које је удаљено стотинак метара од куће у којој је живео. Касније смо нашли опроштајно писмо које смо предали полицији – каже син покојног Зорана Дејан Мамутовић.Он тврди да десеточлана породица Мамутовић живи у тешким финансијским и материјалним условима, да у кући немају струју већ пет година и да буквално спавају на патосу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online