Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.10.2013.
18:33 >> 19:29h
Beta A

Vlada zvala sve sindikate na sastanak, a izgleda da nije trebalo?!

Savetnik Vlade Srbije Dominik Stros-Kan otkazao je sastanke s ministrom privrede Sašom Radulovićem, poslodavcima i sindikatima. Zbog sastanaka koji su bili planirani sa Stros-Kanom, Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati (UGS) "Nezavisnost" pobunili su se jer je Ministarstvo privrede pozvalo sve sindikate "snažan udarac tripartizmu i socijalnom dijalogu u Srbiji".

Savetnik Vlade Srbije Dominik Stros Kan
 

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, najavljeni sastanci Stros-Kana sa ministrom, njegovim savetnicima, stranim investitorima, poslodavcima i sindikatima otkazuju se zbog "neodložnih privatnih razloga" bivšeg direktora MMF-a.

Najava da će Stros-Kan održati sastanke na koje je Vlada Srbije pozvala sve sindikate, izazvalo je revolt kod SSSS-a i UGS-a:


"Naša dva sindikata će sigurno, preko Međunarodne konefederacije sindikata, kao i Evropske konfederacije sindikata, naći načina da se naknadno, u manje vašarskim okolnostima, nađu sa Stros-Kanom, ali nažalost, nismo sigurni da će to pomoći da se ublaži utisak ovog izraza nepoštovanja koje je vlada pokazala prema sopstvenom savetniku", navodi se u zajedničkom saopštenju SSSS i UGS-a.

Sastančenje sa Stros Kanom

Vladina Kancelarija za saradnju s medijima saopštila je da će se Stros Kan sastati 16. oktobra sa ministrom privrede Sašom Radulovićem i da je planirano da Stros Kan na odvojenim sastancima razgovara i sa predstavnicima poslovnih i poslodavačkih udruženja, stranih investitora i komora, banaka i osiguravača, kao i sindikata. Kako je najavljeno sastanak Stros Kana sa predstavnicima sindikata - SSSS, UGS Nezavisnost, Asocijacijom slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), Konfederacijom slobodnih sindikata, Udruženim sindikatima Srbije "Sloga" i Industrijskim sindikatom Srbije planiran je od 17.00 do 18.00.

Kako se naglašava, Stros Kan je izrazio želju da se sretne sa reprezentativnim sindikatima u Srbiji, u želji da čuje njihove stavove, ali i da im predoči svu težinu i kompleksnost privredne i finansijske situacije u kojoj se nalazi zemlja.

"Međutim, ljubazni srpski domaćini, Ministarstvo privrede koje je trebalo da organizuje ovaj sastanak, pozvalo je na razgovor sve sindikate za koje su ikada čuli ili načuli, zadajući tako još jedan snažan udarac tripartizmu i socijalnom dijalogu u Srbiji, ali, istovremeno, poništavajući dobre i civilizovane namere Stros-Kana", piše u saopštenju.

Dodaje se da je razumljivo što je Stros-Kan kao višegodišnji vrlo aktivni političar i ekspert na levom krilu francuske političke scene, ali i kao bivši prvi čovek Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je stalno vodio dijalog sa predstavnicima Međunarodne konfederacije sindikata, hteo da se vidi sa dve srpske članice ove organizacije - SSSS i UGS Nezavisnost.

"Nemoć i ove vladajuće garniture da se uzdrži od nacionalnih obračuna onda kada time neposredno pred očima strane javnosti pokazuju svoju nedemokratičnost i nepoštovanje sopstvenih normi, sigurno neće biti dobra poruka za strane investitore, ponajmanje savetniku Stros-Kanu", naglašava se u saopštenju.

Pročitajte sve o Dominiku Stros-KanuOVDE

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online