Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 26.06.2014.
16:13
Beta A

“Srbiji su potrebni i EU i Južni tok“

Šef sektora za evropske integracije Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Frejk Janmat rekao je danas da je lažna dilema da bi Srbija trebala da bira između EU i izgradnje gasovoda Južni tok.

Srbija ne mora da se odrekne Južnog toka, samo mora da poštuje propise EU
 

"To je lažna dilema, Srbiji treba i jedno i drugo, ali da bi ima i jedno i drugo ona mora da poštuje propise EU i neće biti nikakvih problema", kazao je Janmat na skupu u Beogradu pod nazivom "Južni tok: posao ili parnica veka".

On je naveo da Evropska komisija u decembru 2013. godine pokrenula postupak protiv ruskog "Gasproma", upravo zbog nepoštovanja propisa Unije, kako bi se revidirali bilateralni sporazumi koje je Rusija potpisala sa šest zemlja, uključujući i Srbiju.

"EU pozdravlja Južni tok, to je velika investicija za Srbiju, on znači da će biti otvorena mnoga radna mesta, ali njegova izgradnja mora da prati propise EU, a neke odredbe energetskog sporazuma nisu u skladu sa propisima EU", istakao je Janmat.

Srbija je za Južni tok dala NIS

On je podsetio da je Srbija kao "ulaznicu za gasovod" prodala najveću naftnu kompaniju "Nis" ruskom "Gaspromu".

"Prema jednom scenariju, ukoliko bi pregovri Rusije i EU propali, Srbija bi ostala bez gasovoda, za koji je dala svoju 'NIS', a takođe bi morala da plati sve troškove dosadašnje izgradnje gasovoda, zato je doboro da se sporazum modifikuje", preporučio je Medović.

Prema njegovim rečima, postoje tri osnovna problema - to što se ne garantuje slobodan pristup trećih lica sistemima za transport i skaldištenje gasa, zatim što ne postoje regulatorna tela koja će obračunavati cenu transporta, i na kraju što Gasprom odlučuje o kapacitetu gasovoda.

Upitan zašto se EU protivi izgradni gasovoda, kada već postoji gasovod "Severni tok", on je odgovorio da se te "situacije ne mogu porediti".

"Postoji velika zavisnost severnih zemalja od ruskog gasa i one su tražile izuzeće od pravila, a ni jedna od zemlja kroz koju treba da prođe Južni tok, to nije tražila", obajasnio je on.

Na skupu je predstavljena pravna analiza Vladimira Medovića sa Fakulteta za ekonomiju i indzinjerski menadzment u Novom Sadu po kojoj i nazvan skup "Južni tok: posao ili parnica veka", a koji je takođe istakao da Srbija treba da modifikuje svog energetski sproazum sa Rusijom.

On je podsetio da se delovi tog sporazuma u suportnosti sa ugovorm koji je Srbija potpisala 2005. godine sa Energetskom zajednicom.

"Sada je nemoguće primeniti i jedan i drugi ugovor u potpunosti, i zato Srbija mora da se uključi u razgovore koji vode Rusija i EU, jer je njen strateški cilj da modifikuje svoj energetski sporazum", rekao je Medović.

On je kazao i da bi Srbija trebala da obustavi započete radove na gasovodu kako ne bi gomilala troškove, pošto je to već učinila Bugarska pod pritiskom EU.

"Gas ne može da doleti iz Rusije u Srbiju, zbog veće štete bi trebalo obustaviti radove", ukazao je on.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.06.2014. 16:35
Аха, еу заправо брине и жели да Србија извуче максималну корист од Јужног Тока... Ја сам пријатно изненађен "часним" намерама евроуније. 300 чуда...
Četvrtak 26.06.2014. 17:23
MA OVA BUDALA LUPETA JUCE JE AUSTRIJA POTPISALA UGOVOR A SRBIJI NEMAJU STA DA PRICAJU MOZE POTPISIVATI STA HOCE JER NIJE U EU
Četvrtak 26.06.2014. 17:27
BRINE NJIH NAJVECI REZERVAR GASA U VOJVODINI PA CE I SRBIJA MOCI DA IM ZAVRCE CESMU KAD ZATREBA HA HA HA HA HA
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online