Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Utorak 07.10.2014.
15:54
Beta, Srna A

"Srbija hoće u EU, ali ne na štetu starih prijatelja"

Srbija i Rusija nastavljaju prijateljske odnose, ne samo u političkoj, već i u svim drugijm sferama, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u Moskvi.

Srbija i Rusija neće ugroziti svoje prijateljstvo, zaključeno je na zasedanju Mešovitog srpsko-ruskog Komiteta za trgovinsko-ekonomsku saradnju
 

Nakon zasedanja Mešovitog srpsko-ruskog Komiteta za trgovinsko-ekonomsku saradnju, čiji je koopredsednik zajedno sa ministrom energetike Rusije Aleksandrom Novakom, Dačić je izjavio da Srbija želi da bude članica EU ali "neće to činiti na štetu svojih starih prijatelja".

"Srbija će čuvati svoje prijateljstvo sa Rusijom. Sa saradnjom nastavljamo i dalje i sa velikom radošću čekamo posetu predsednika Putina sledeće nedelje", rekao je Dačić.

Novak je rekao da se razgovaralo o proširivanju liste Sporazuma o slobodnoj trgovini, te da će Moskva uskoro dati odgovor, imajući u vidu da je u carinskom savezu sa Belorusijom i Kazahstanom. Reč je u uključivanju u spisak živinskog mesa, šećera, nekih vrsta sireva, cigareta, alkohola i automobila.

Ni reči o Južnom toku

Dačić je naveo da se o gradnji gasovoda Južni tok nije razgovaralo.
"Rusija i Srbija nemaju problem oko Južnog toka. Srbija želi da gradi Južni tok, pripreme dobro idu i sve ostale probleme Rusija treba da reši sa Briselom", dodao je on.

Dačić je rekao da Srbija želi jačanje saradnje u oblasti energetike, i da reši "pitanje privatizacije nekih preduzeća u Srbiji i njihovo stavljanje u funkciju".

Naveo je da se razgovaralo i o obezbeđivanju energenata za Srbiju za ovu zimu kako bi se sprečila mogućnost da se, ako dođe do krize u transportu gasa preko Ukrajine, nađe način da Srbija ipak bude obezbeđena.

Dačić je rekao da se razgovaralo i o dugovima Srbije prema NIS-u, "i mogućnosti da se kroz vraćanje tih dugova reši pitanje preduzeća kao što je Petrohemija, koja predstavlja veliki problem za Srbiju".

Srbija može da otplati dug "Gaspromu" ustupanjem udela u kompaniji "Petrohemija", rekao Ivica Dačić.

"Razgovarali smo danas i dogovorili se da taj dug otplatimo kroz imovinu, konkretno, kompanije `Petrohemija", rekao je Dačić, koji se danas sastao sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom.


Ruska agencija "Tas" objavila je da je zaostali dug Srbije za isporuke prirodnog gasa iz Rusije premašio 180 miliona dolara.

Kupovina NIS-a: Sve po zakonu

Dačić i Novak su potvrdili da se nije razgovaralo o preispitivanju energetskog ugovora Srbije i Rusije.
"Nikakva izmena ugovora o kupovini Naftne industrije Srbije (NIS) se ne podrazumeva. NIS je veliki poreski obveznik, u celini kupovina je izvršena po zakonu, smatramo da pitanja koja se danas postavljaju treba da se gledaju odvojeno. Preduzeće radi, investira, uvodi nove tehnologije i privatizacija se vodila na zakonskim osnovama", rekao je Novak.

Rekao je i da se razgovaralo o i mogućnosti sniženja cene gasa za neke industrijske objekte.

Novak je kazao da se trgovinsko-ekonomska saradnja razvija aktivno, da je tokom prošle godine povećana za 15,5 odsto, a za sedam meseci ove godine već 16,5 odsto, što je "veoma mnogo". Dodao je da se u oblasti poljoprivrede za ovu godinu očekuje promet od 300 miliona dolara, a da se samo za poslednja dva meseca obim izvoza iz Srbije poljoprivrednih proizvoda povećao 56 puta, sireva skoro za 17 odsto i drugih proizvoda dva do tri puta.

Prema rečima dvojice ministara, međudržavna trgovina od 3,5 milijardi dolara godišnje je još nedovoljna, a cilj je da se što više poveća.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.10.2014. 16:45
Rusija je danas i Vojno i ekonomski super sila EVROPA počinje da svata i vreme radi za Rusiju. A tamo je naše mjesto.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online